Lucrătorii din agricultură vor organiza, miercuri, un protest în Bucureşti

0
123
ministerul agriculturii

Lucrătorii din agricultură vor organiza, miercuri, un protest în Piaţa Victoriei din Bucureşti, faţă de măsura închiderii pieţelor.

”Miercuri, 18.11.2020, începând cu orele 1100, reprezentanti sindicali ai diverselor categorii de lucrători din agricultură vor organiza o acţiune de protest în Piaţa Victoriei. Această acţiune de protest oganizată de Federaţia Naţională a Lucrătorilor, federatie afiliata Blocului Naţional Sindical, este determinată de adoptarea hotărârii de Guvern din data de 06.11.2020, prin care s-a restricţionat activitatea unor piete agroalimentare, atât în spaţii închise , cât şi a unor pieţe volante”, au transmis, marţi, reprezentanţii organizatorilor, scrie news.ro.

Potrivit acestora, Hotărârea de Guvern, chiar dacă a fost corectată ulterior, ”afectează în mod semnificativ interesele profesionale, economice şi sociale ale unui număr important de lucrători din sectorul agricol”.

”Facem menţiunea că ambele hotărâri de guvern au fost adoptate fără respectarea prevederilor legale cu privire la dialogul social care ar fi obligat Ministerul Agriculturii la o minimă consultare a partenerilor sociali asupra proiectelor de acte normative. Trebuie să reamintim opiniei publice faptul că începând cu luna aprilie a anului curent prin intermediul Blocului Naţional Sindical în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social au fost propuse mai multe tipuri de măsuri care vizau sectorul agricol”, au mai transmis organizatorii protestului.

Aceştia atrag atenţia că au solicitat Guvernului să constituie un grup de lucru care să aibă ca principal obiectiv elaborarea si promovarea unui pachet de măsuri concrete care să sprijine producătorii agricoli, crescătorii de animale, procesatorii, dar şi industria alimentară pentru a continua să producă şi în special pentru a putea desface produsele la preţuri corecte, atât pentru producători, cât şi pentru populaţie.

”Facem menţiunea că din aprilie şi până în prezent Ministetul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a dat curs acestei solicitări. Mai mult, acest minister nu a mai organizat din luna martie a anului curent comisii de dialog social, desi potrivit legii, proiectele de ordonanţe, de legi sau de hotarâri de guvern, de interes sectorial, ar fi trebuit discutate în acest cadru. Tinând cont de toate aceste aspecte menţionate, de inconsecvenţa în luarea unor decizii la nivel guvernamental (în opinia noastră din cauza lipsei de viziune, interes şi capacitate de înţelegere a situaţiei complexe cu care s-au confruntat şi se confruntă agricultorii – îngheţ timpuriu la începutul acestui an, inundaţii, secetă severă, lipsă de predictibilitate în ceea ce priveşte comercializarea produselor obţinute în ferme proprii) ne vedem nevoiţi să organizăm aceste acţiuni de protest care vor debuta mâine şi care vor fi continuate până la găsirea unor soluţii la problemele reale cu care se confruntă micii fermieri şi fermele de familie”, au mai transmis reprezentanţii lucrătorilor din agricultură.

Aceştia au precizat că vor participa aproximativ 100 de persoane la protest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.