Maia Sandu i-a cerut Laurei Codruţa Kövesi ajutor în investigarea fraudelor comise de oligarhii fugari

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu s-a întâlnit cu Procurorul general al UE, Laura Codruţa Kovesi, la Chişinău. Sandu i-a cerut procurorului-şef european ajutor în investigarea fraudelor comise de oligarhii moldoveni fugari.

Combaterea corupției este angajamentul cu care am venit în fața oamenilor și ea rămâne prioritatea echipei de guvernare. Ne concentrăm eforturile pe eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice și pe oferirea instituțiilor din sectorul justiției a instrumentelor eficiente ca să combată flagelul corupției”, a declarat Maia Sandu în cadrul întâlnirii de la Chișinău cu Laura Codruța Kovesi.

Kovesi se află pentru o vizită extinsă la Chișinău în perioada 11-14 iulie, acolo unde va avea întâlniri cu înalți demnitari, dar și cu șefii tuturor instituțiilor care se ocupă de zona de combaterea a corupției.

Maia Sandu a mai afirmat că rezultele în ceea ce privește lupta cu marea corupție sunt de durată și a cerut ajutorul instituțiilor europene abilitate pentru a putea trage la răspundere marii corupți care au fugit în Europa și dețin bunuri și proprietăți în UE pentru confiscarea lor în vederea recuperării prejudiciului.

Progresele în acest domeniu vin însă mai greu, în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare. Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm, în acest context, pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE.”, a mai spus șefa statului.

Procuratura Generală și Parchetul European vor semna, marți un acord de colaborare în acest sens.

Nu în ultimul rând, Maia Sandu a vorbit și de o colaborare mai stânsă cu Parchetul European pe gestionarea fondurilor europene, atât cele care deja au ajuns în Republica Moldova, cât și cele fondurilor de pre-aderare pe care Chișinăul le va putea accesa, după dobândirea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE pe 23 iunie la Consiliul European.

Banii oferiți de donatori trebuie folosiți eficient și onest, în interesul cetățenilor și al modernizării țării, pentru îmbunătățirea proceselor și serviciilor oferite oamenilor”, a concluzionat șefa statului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati