Mamografii și ecografii mamare gratuite pentru femeile din Sectorul 1 la Complex Caraiman

0
988

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 69 ani, cu domiciliul în Sectorul 1, au acces gratuit până în data de 11 noiembrie 2021 la serviciile de mamografie și ecografie mamară oferite de Complexul Multifuncțional Caraiman (Str. Caraiman nr. 33A), anunță administrația locală într-un comunicat de presă.

Acest centru medical aflat în administrarea Primăriei Sectorului 1 dispune de un tomograf de ultimă generație care efectuează mamografii 3D cu tomosinteză.

Primăria Sectorului 1 derulează o campanie de conștientizare despre cancerul de sân

Aceste investigații medicale gratuite se desfășoară în cadrul unei campanii de conștientizare despre cancerul de sân derulată timp de o lună de către Primăria Sectorului 1, prin Complexul Multifuncțional Caraiman, mai spune sursa citată.

Pentru doamnele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 ani se recomandă, conform indicațiilor Organizației Mondiale a Sănătății, efectuarea inițial a unei ecografii mamare, iar dacă este cazul, la indicația medicului specialist, se poate efectua o mamografie pentru a clarifica anumite aspecte relevate de ecografia mamară. Doamnele cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 ani, care nu au efectuat o mamografie în ultimii doi ani, sunt așteptate în serviciul de radiologie-imagistică pentru a beneficia de efectuarea mamografiei, gratuit, în această perioadă.

După eliberarea rezultatelor de la ecografia mamară și/sau a mamografiei, doamnele vor beneficia de servicii de consiliere și consult senologic prin cabinetul de oncologie.

Cancerul de sân este una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor. De aceea, prin intermediul acestei campanii, dorim să încurajăm doamnele din Sectorul 1 să facă periodic aceste investigații medicale esențiale și să le ajutăm să descopere la timp o eventuală afecțiune oncologică la sân. Depistarea la timp a cancerului poate face diferența între viață și moarte”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Mamografiile se vor efectua zilnic, de luni până vineri, între orele 09:00 – 13:00, ecografiile mamare luni orele 09:00 – 13:00, 15:00 – 18:30 și joi orele 15:00 – 18:00, iar consultațiile la cabinetul de oncologie luni, marți, joi, între orele 16:00 – 20:00.

Pentru programări, persoanele interesate pot suna la următoarele numere de telefon ale Complexului Multifuncțional Caraiman: 021.224.40.73, 021.224.40.29, 021.224.40.28, 021.795.01.02.

În același timp, Complexul Multifuncțional Caraiman are în desfășurare pentru toate doamnele cu domiciliul în Sectorul 1, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 ani, o campanie gratuită proprie de screening, pentru cancerul de col uterin. Nu este nevoie de biletul de trimitere de la medicul de familie.

România pe ultimul loc în UE la testarea pentru cancerul la sân

Cancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând prima cauză de mortalitate, (8,68%) pentru femeile cu grupa de vârstă 15-49 ani și a treia cauză de mortalitate, pentru femeile cu grupa de vârsta 50-69 ani. Din Uniunea Europeană, ponderea femeilor cu vârste între 50-69 de ani, testate pentru cancer de sân, a înregistrat cel mai mic procent în România.

Rata de incidență a cancerului de sân depășeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de aceeastă boală, în rândul populației feminine la nivel global.

Octombrie este luna de conștientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli deosebit de grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.