Marius Budăi: 2020 – anul negru al învățământului din România

Anul 2020 este anul negru al învățământului din România, afirmă marți deputatul PSD Marius Budăi.

„Vă mai aduceți aminte declarația liberalilor precum că sănătatea și educația nu sunt priorități pentru PNL? Iată că la acest capitol se țin de cuvânt. Fiecare zi ce trece reconfirmă că 2020 este Anul Negru al Învățământului din România. După debandada declarațiilor contradictorii în privința datei de începere a școlii, după aruncarea răspunderii în cârca directorilor de școli, a profesorilor și a părinților, după ce, din delăsare și incompetență, n-a asigurat măști gratuite, internet în toate școlile și tablete elevilor, guvernul Orban_PNL se întrece pe sine, în aroganță și prostie„, a afirmat fostul ministru al muncii pe Facebook.

El a dat drept exemplu faptul că Ministerul Sănătății anunță că din perspectivă epidemiologică trei sectoare din București – 3,4,5 – pot începe școala în scenariul verde, adică cursuri în școală; celelalte trei – 1,2,6 sunt în scenariul galben, respectiv școală online și în clase, prin rotație.

„În schimb, Inspectoratul Școlar București a decis că în TOATE școlile și în TOATE sectoarele se aplică scenariul galben„, a adăugat Budăi.

Un alt exemplu dat de acesta este faptul că la nivel național sunt 43 de localități în scenariul roșu, 410 în galben și 2728 în verde.

„Dramatic este însă că mii de copii din localitățile unde se aplică scenariul roșu și școala se face doar online NU AU NICIUN DISPOZITIV – nici telefon, nici tabletă! Efectiv acești copii sunt excluși, sunt abandonați, nu pot face carte, iar decalajele dintre ei și ceilalți vor crește până la a deveni irecuperabile„, a spus deputatul.

El susține că „este de-a dreptul cinică propaganda lui Turcan că ”școala nu e facultativă”, când guvernul PNL, din care face parte, este direct și nemijlocit vinovat pentru excluderea a mii de copii din procesul educațional, pentru că nu le-au asigurat, așa cum impune legea, minimele condiții – respectiv internet și tablete – care să le permită să facă online cursurile dacă școala lor intră-n scenariul roșu„.

„Guvernul Orban_PNL ar trebui să ia aminte și să învețe din buna practică a autorităților locale și din soluțiile propuse de PSD. La București, primarul general Gabriela Firea îi dă lecții de cum trebuie acționat:
– Teste gratuite pentru 250.000 de elevi și 24.000 de cadre didactice.
– Construcția de noi spații dedicate copiilor – creșe și grădinițe.
Soluțiile PSD pentru școala normală:
1) Testarea gratuită și periodică a tuturor cadrelor didactice și a personalului auxiliar.
2) Testarea gratuită și prioritară a elevilor cu simptome sau a elevilor din clasa/școala în care a fost depistat un caz pozitiv.
3) Asigurarea gratuită de măști pentru tot personalul din învățământ și pentru toți copiii.
4) Acordarea de stimulente personalului din educație pentru gradul ridicat de risc la contaminare Covid și asigurarea resurselor pentru protejarea lor și a familiilor – 2000 de lei/lună pentru cadre didactice, 1500 de lei/lună pentru personal auxiliar. Legea a fost inițiată de PSD și este depusă la Camera Deputaților.
Și ia aminte Guvernule Orban-PNL!„, a arătat Marius Budăi.

„Nu ne izolați copiii cu forța1 Nu le încălcați drepturile și libertățile garantate de Constituție!„, a adăugat fostul ministru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati