Medicul Radu Țincu: Dacă nu vom folosi la timp vaccinul, este posibil ca virusul să nu mai răspundă

0
sursa foto: www.flickr.com

Campaniile de dezinformare fac rău, pentru că riscăm să pierdem această armă care este vaccinul anti-COVID-19, a explicat medicul de terapie intensivă Radu Țincu. El spune că trebuie să ne mișcăm repede pentru a obține imunizarea populației, fiindcă apar mutații ce riscă să facă vaccinul ineficient.

El spune că reacțiile la vaccinul anti-COVID sunt de mică amploare și acest lucru a fost evidențiat în studiile care au stat la baza acestor vaccinuri. Nu sunt motive, așadar, să ne temem de reacțiile pe care le-ar putea declanșa vaccinul.

În schimb, orice întârziere în campania de vaccinare comportă un pericol, a arătat dr. Radu Țincu.

În ce condiții vaccinul anti-COVID ar putea deveni inutil?

„Ați văzut că există deja acele variante virale care circulă în Marea Britanie. Vaccinul a fost creat pentru proteina spike de la suprafața virusului. Nimeni nu poate garanta că la o următoare mutație, acum sau peste o lună, virusul nu-și va modifica structura acestei proteine spike. În momentul în care proteina aceasta dispare de la suprafața virusului – pentru că și virusul are o ‘inteligență’, pentru a putea să rămână viabil și să nu fie eliminat din circulație -, deci dacă această proteină de suprafață va dispărea, vaccinul pe care îl avem va deveni inutil”, a explicat la Digi24 medicul Radu Țincu.

Câte mutații are virusul SARS-CoV-2 până acum?

„E greu de spus, dar ceea ce știu cu siguranță este că această campanie de vaccinare trebuie să fie de scurtă durată și intensă, să cuprindă o bază largă populațională. Pentru că vă spun, dacă vom pierde vaccinul, o vom lua de la capăt și sigur că teoria conspirației deja s-a și creat: că deja noi pregătim un alt virus, SARS-CoV-20, care să iasă pe piață”, a punctat medicul. „Nu, dacă vom pierde vaccinul, suntem direct răspunzători pentru că am dat posibilitatea virusului să facă o mutație”, a conchis Radu Țincu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version