Mihai Tudose – Raport europarlamentar (VI): Republica Moldova, mai aproape de UE

0
Mihai Tudose, europarlamentar PSD, membru al Grupului S&D

În calitate de membru al Delegației UE – Republica Moldova, mi-am exprimat constant suportul ferm pentru ancorarea europeană a Republicii Moldova și am acționat concret, mai ales prin rapoartele pe care le-am redactat din partea Grupului S&D, pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova, pentru asistența macrofinanciară acordată Chișinăului de UE, precum și pentru acordul de asociere UE-Moldova.

Au fost adoptate, în consecință, decizii pentru ajutorarea românilor de peste Prut, în contextul dificil al războiului din Ucraina. Din 2022, datorită măsurilor temporare de liberalizare a comerțului – care au fost reînnoite și completate, apoi, în fiecare an – au fost scutite de plata taxelor vamale în UE o serie de fructe și legume exportate de către Republica Moldova. Iar în 2023, ca raportor alternativ*, am susținut dublarea asistenței UE pentru Republica Moldova. Suma inițială de 150 milioane euro a fost suplimentată cu alte 145 de milioane, pentru a atenua impactul negativ al războiului asupra economiei Republicii Moldova.

Totodată, am susținut acordul între UE și Moldova privind transportul rutier de mărfuri, care a înlocuit acordurile bilaterale. Prin acest act, s-au eliminat cotele impuse operatorilor de transport rutier de mărfuri din ambele părți. Republica Moldova a obținut, astfel, posibilitatea de a-și exporta mai ușor mărfurile proprii.

*Grupurile politice din Parlamentul European desemnează un raportor alternativ pentru fiecare raport examinat în comisia de specialitate, pentru a urmări evoluția acestuia și a negocia textul final cu raportorul.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version