Mii de oameni concediați din cauza pandemiei nu mai au acces la servicii medicale

Fundația Inovații Sociale Regina Maria lansează o campanie de strângere de fonduri pentru întrajutorarea bolnavilor fără serviciu și fără asigurări medicale.

Prin campania „Pandemia a înspăimântat lumea, dar fricile oamenilor sărmani au rămas aceleași”, Fundația dorește să atragă atenția atât asupra dramele bolnavilor din rândul categoriilor defavorizate,  cât și asupra unei noi categorii de populație care a rămas fără acces la servicii medicale din cauza pandemiei.

Conform Eurostat, peste 300.000 de oameni și-au pierdut job-urile în primele două trimestre ale anului, însă numărul românilor fără loc de muncă este în realitate mult mai mare, deoarece aceste date nu îi cuprind și pe cei întorşi din străinătate și nici pe cei care existau în statisticile oficiale înainte de pandemie. Accesul acestora la serviciile publice de sănătate este redus, iar singura lor șansă la sănătate rămân serviciile medicale gratuite, precum cele oferite de Fundația Inovații Sociale Regina Maria.

În acest context, Fundația Inovații Sociale Regina Maria lansează apelul de sprijin pentru toți cei rămași fără acces la servicii medicale, fiind printre cei mai vulnerabili bolnavi în criza sanitară provocată de noul Coronavirus.

„În cele 2 policlini sociale pe care le avem, ne trec pragul zi de zi astfel de oameni: mame bolnave care își cresc copiii singure, vârstnici care îngrijesc de nepoți după dispariția părinților, foști antreprenori care și-au pierdut afacerea și odată cu ea și ultima sursă de venit, poate chiar și casa, sau pur și simplu oameni ca noi toți, aflați temporar într-o situație grea, care au zis că lor nu li se poate întâmpla nimic rău. Ei bine, anul acesta ne-a demonstrat că, din păcate, nimic nu ne este garantat și ne-a învățat să nu îi mai arătăm cu degetul pe cei neputincioși, pentru ca oricând putem fi noi cei în nevoie. Pentru pacienții fundației noastre, mii de oameni sărmani și bolnavi, noile noastre frici generate de pandemie fac parte din povestea lor de viață. De aceea, ei au nevoie de o susținere constantă pentru a putea supraviețui.„ declară Cristiana Mateoi, Director Executiv.

20% din impozitul pe profit pot salva mii de bolnavi sărmani

Campania lansată luna aceasta se adresează în special companiilor plătitoare de impozit pe venit sau profit, pentru a le îndemna să redirecționeze cei 20% din taxele care sunt colectate de către stat către un proiect cu un mare impact social, descărcând contractul de sponsorizare de aici.

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit.

Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2020.

Fundația Inovații Sociale Regina Maria, singurul ONG care de 10 ani își dedică activitatea sprijinirii pacienților sociali, fără venituri, fără asigurări medicale, a oferit până în acest moment peste 78.000 de consultații către peste 11.000 de pacienți sociali în cele două policlinici ale sale (Policlinica Socială Baba Novac și Clinica Sala Palatului).

Campania desfășurată pe tot parcursul lunii decembrie o are în prim plan pe Camelia, o mamă singură cu doi copii mici în grijă, care este unul din miile de cazuri sociale de care se îngrijeşte Fundația Inovații Sociale Regina Maria. Moartea bruscă a soțului în fața copiilor i-a zguduit lumea și a lăsat-o fără niciun sprijin. Camelia a avut vederea slăbită încă din copilărie și, deși a suferit 4 operații doar la ochiul stâng, doctorii nu au mai putut face nimic pentru a i-l salva. Mai mult, ea trăiește zi de zi cu frica pierderii ireversibile a vederii și la ochiul drept – „la cel mai mic efort” – după cum au avertizat-o medicii.

Pe măsură ce pandemia și criza economică s-au accentuat, neputința și îngrijorarea Cameliei au devenit copleșitoare. Frica de a-i lăsa pe copii singuri în casă după moartea tatălui lor și starea de sănătate din ce în ce mai fragilă o împiedică să aibă un serviciu stabil. Și astfel, Camelia nu are asigurare socială, nu are acces la servicii medicale, dar luptă zilnic pentru a-și putea crește copiii.

Camelia și miile de bolnavi sărmani fără serviciu și asigurări medicale care nu pot merge la doctor atunci când durerile îi doboară, trăiesc ca în pandemie de când se știu.

Fondurile strânse în campanie vor fi utilizate pentru a continua oferirea de consultații la medic generalist și medici specialiști, analize și investigații, medicamente, tratamente stomatologice, precum și consiliere psihologică bolnavilor neasigurați.

Donaţiile se pot face şi prin SMS cu textul SOARTA la 8844 în valoare de 2 eur/lunar,pe website-ul fundației: https://fundatiainovatiisociale.ro/donatii/ sau direct în contul bancar al Fundatiei CMU Regina Maria: RO70RZBR0000060012785673.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati