Nicuşor Dan: Măsura de a taxa diferenţiat maşinile înmatriculate în afara Bucureştiului şi Ilfovului încalcă Constituţia şi practica CJUE

Măsura de a taxa diferenţiat maşinile înmatriculate în afara Bucureştiului şi Ilfovului încalcă Constituţia şi practica CJUE, consideră deputatul USR Nicuşor Dan, fondator al Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

  • „După trei ani, Firea descoperă că Bucureştiul este poluat şi supraaglomerat. Măsurile propuse azi sunt un nou gest de imagine, cu impact nesemnificativ atât asupra traficului cât şi asupra poluării.

Adevăratele măsuri pentru reducerea traficului şi a poluării sunt şoseaua de centură, parcarile park and ride, o strategie de management a locurilor de parcare pentru tot oraşul, un adevărat sistem de management al traficului, benzi unice pentru transportul în comun. Din păcate pe niciuna din aceste componente esenţiale ale programului electoral al Gabrieelei Firea nu s-a făcut niciun progres notabil. Măsura de a taxa diferenţiat maşinile înmatriculate în afara Bucureştiului şi Ilfovului încalcă Constituţia şi practica CJUE. Lansarea proiectului în spaţiul public fără această minimă verificare dovedeşte încă odată incompetenţa administraţiei Firea”, a motivat Nicuşor Dan într-o declaraţie de presă.

El a adăugat că, printr o decizie din 2019, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a contatat că intenţia Germaniei de a introduce o taxa de utilizare a autostrazilor doar pentru cetăţenii străini încalcă dreptul european.

De asemenea, a arătat reprezentantul USR, printr o decizie din 2010, Curtea de Apel Bucureşti a decis că taxa instituită de primarul Radu Mazare pentru intrarea în staţiunea Mamaia încalcă Constituţia României.

„În decizia din 2019, CJUE a reţinut că taxarea doar a cetăţenilor străini încalcă dreptul la libera circulaţie, principiul nediscriminării şi libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor (căci mărfurile şi serviciile străine ar deveni mai scumpe). În decizia din 2010, Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că decizia autorităţilor din Constanţa încalcă principiul nediscriminării prevăzut în Constituţie. În plus, conform art 53 din Constituţie, orice limitare a dreptului la libera circulaţie se poate face doar prin lege, nu prin decizie a autorităţii locale. De exemplu, taxa de pod de la Cernavodă este prevazută de OG 15/2002, cu valoare de lege”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Firea: Autoturismele neînmatriculate în București sau Ilfov trebuie să plătească o taxă de intrare în oraș

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati