Numărul cazurilor de variola maimuței ar putea crește în România. Persoanele născute după 1979 au risc mai mare de a se infecta

0
223
Pixabay

Era previzibil să apară cazuri de variola maimuței și în România, iar cele de până acum, cel mai probabil, nu vor fi singurele, este de părere medicul infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu.

El a precizat că persoanele născute după 1979 au un risc mare de a se infecta, pentru că nu s-au vaccinat împotriva variolei umane.

”Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta.

Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a explicat medicul pentru Europa Liberă

”Scenariul unei epidemii este extrem de mic”

Adrian Marinescu a ținut să sublinieze că scenariul unei epidemii este extrem de mic.

”Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost, de fapt, un contact direct cu un caz confirmat.

Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul. Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că astfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă”, a spus medicul.

În ceea ce privește măsurile preventive, medicul a explicat că este vorba despre regulile de igienă, spălatul mâinilor cu apă și cu săpun, dar și evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.