Numărul deceselor în accidente rutiere în 2021 a crescut cu 5% în UE. România, cea mai mare rată

România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de decese produse în accidente rutiere în anul 2021, conform unei statistici realizate la nivelul Uniunii Europene. Rata mortalităţii în România din această cauză este mai mult decât dublă faţă de media europeană.

Astfel, datele preliminare ale statisticii arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România anul trecut este de 93 la un milion de locuitori, faţă de 44 cât este media europeană.

Cea mai scăzută rată a deceselor o raportează Norvegia, cu 16, şi Malta, cu 17, şi Suedia, cu 18 decese la un milion de locuitori.

Cifrele preliminare privind siguranţa rutieră în Uniunea Europeană din statistica prezentată, miercuri, de Comisia Europeană arată că, la nivelul Uniunii Europene, rata deceselor cauzate de accidente rutiere este în anul 2021 de 44, cu două mai multe decât în anul 2020 , dar mai mică decât înainte de pandemia de COVID 19, când, în anul 2019, rata era de 51 la un milion de locuitori.

România se menţine pe primul loc în clasamentul privind victimele accidentelor rutiere.

Astfel, în anul 2021 media raportată de România este de 93 de decese la un milion de locuitori, faţă de 85 la un milion de locuitori în anul 2020 şi foarte aproape de media de dinaintea pandemiei, respectiv 96 la un milion de locuitori.

Locul al doilea în statistici este ocupat de Bulgaria, cu 81 de decese înregistrate la un milion de locuitori, urmată de Letonia cu 78 de morţi la un milion de locuitori şi Croaţia, cu o medie de 72 la un milion.

Cea mai scăzută rată a mortalităţii în accidente rutiere o raportează Norvegia, cu 16 decese / un milion de locuitori, Malta cu 17 decese la un milion de locuitori şi Suedia cu 18 decese la un milion de locuitori.

”Se estimează că 19.800 de persoane au murit anul trecut în accidente rutiere, ceea ce înseamnă o creştere cu 1.000 (+ 5 %) faţă de 2020, dar reprezintă totuşi cu aproape 3.000 (-13 %) de decese mai puţin faţă de perioada anterioară pandemiei (2019). Obiectivul global este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030. La nivelul UE, în ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere de 36 %”,se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Conform sursei citate, cifrele preliminare arată că nouă state membre – Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia şi Suedia – au înregistrat în 2021 cel mai scăzut număr de decese din accidente rutiere înregistrat vreodată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati