Oana Ozmen, deputat PNL: ”Eficienţa energetică devine un subiect de interes național în contextul crizei energetice actuale”

Eficienţa energetică devine un subiect de interes național în contextul crizei energetice actuale, iar programele de finanțare trebuie să se regăsească în procentul de clădiri reabilitate și renovate, este de părere deputatul PNL Oana Ozmen, secretarul Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.

”Orice întârziere este egală cu un cost ridicat al energiei de către cetăţeni, iar țintele propuse privind creșterea procentului clădirilor renovate trebuie atins în contextul european actual. Consider binevenită propunerea Comisiei Europene privind majorarea la 13% a obiectivului obligatoriu prevăzut în Directiva privind eficiența energetică”, a declarat Oana Ozmen în cadrul celei de-a treia ediții a conferinței „Standarde nZEB – Eficiență Energetică și Soluții de finanțare – Ediția a III-a”.

Comisia pentru Industrii și Servicii reprezentată de Sàndor Bende şi Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic reprezentată de George-Cătălin Stângă au susținut organizarea conferinței „Standarde nZEB – Eficiența Energetică și Soluții de finanțare – Ediția a III-a”.

La acest eveniment au participat invitați din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Energiei, Inspectoratului de Stat în Construcții, Administrației Fondului pentru Mediu, membri ai asociațiilor din domeniul eficienței energetice, precum și ambasadori.

În acest context, deputatul Oana Ozmen a salutat prezența Excelenţei Sale, domnul Soren Jensen, Ambasador al Regatului Danemarcei – Embassy of Denmark in Romania – care a pus în evidență rolul și importanţa dialogului pe tema eficienţei energetice și de mediu, în contextul crizei prețului la energie.

”Prezența la Conferință a Președintelui Comisiei pentru Energie, Climă din Parlamentul European, domnul Cristian Bușoi, a avut un rol important, căci a reiterat importanţa temei și a măsurilor pe care trebuie să le luăm pentru a crește procentul clădirilor renovate.”, mai spune sursa citată.

Turcia a introdus în legislație conceptul de nZEB, iar clădirile noi vor respecta acest principiu care presupune să fie independente energetic, susține Ozmen. De asemenea, sistemul bancar din Turcia finanțează proiecte de eficienţă energetică pentru industrie și zona de dezvoltare imobiliară.

“Modelul legislativ este important și am fost onorată să am alături la această Conferință pe Excelența Sa, doamna Fusun Armaz, Ambasadoarea Republicii Turcia în România, căreia îi mulțumesc pentru prezență și cooperare”, a completat Ozmen.

De asemenea, Radu Dudau, consilier la Ministerul Energiei, a precizat că România se află într-o criză de securitate energetică ”în care trebuie să găsim soluții pe termen foarte scurt, dar desigur trebuie să acţionăm şi pe termen mediu şi lung în a reduce consumul de energie în clădiri.

”Asta se traduce nemijlocit în diminuarea consumului de combustibili fosili, inclusiv de combustibili de acel tip care ne creeaza o vulnerabilitate geopolitică. O serie de rezultate pot fi obţinute imediat, prin ajustări comportamentale ale utilizatorilor clădirilor.

Ar fi fost de dorit ca autorităţile publice să fi iniţiat o campanie publică insistentă şi ambiţioasa care să explice consumatorului de energie că ar fi foarte eficient energetic să stingă lumina când iese din cameră, să dea iarna termostatul pe 21 de grade, să seteze vara aparatul de aer condiţionat pe 24 de grade, nu pe 18 grade cum ţin majoritatea românilor. Pe termen mai lung, renovările clădirilor au primul plan.

Dar, deşi acestea au un rol fundamental în a creşte eficiența energetică a fondului nostru construit care este învechit şi ineficient, renovările nu trebuie să reprezinte în mod monodirecţional ţinta pe care o avem în alocarea tuturor resurselor financiare pentru creşterea eficienţei energetice în clădiri. Există şi alte măsuri care au foarte mult sens şi impact, cum ar fi temoizolări, creşterea eficienţei performanţei energetice a sistemelor de ferestre, eliminarea pierderilor prin acoperiş, etaje superioare, terase. Astfel de intervenţii care sunt sub pragul renovării pot duce la economisirii de energie de 15 până la 20%.
Astfel de intervenţii necesită programe publice dedicate”., a completat acesta.

Potrivit sursei citate, prezența fizică la conferinţă a domnului Daniel Karrais, Președintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul Landului Baden Wuttenberg, este o dovadă că dialogul parlamentar este important. În acest sens, Ozmen își exprimă încrederea într-o viitoare colaborare, ”având în vedere că țintele propuse prin REPOWE-EU ne privesc pe toți, unicul scop fiind decarbonarea spațiului european până în 2050.”

Oana Ozmen a mulțumit pentru intervențiile avute în cadrul conferinței domnului Călin Bota – Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene, domnului Erwin Molnar -Secretarul Comisiei pentru Mediu și Echilibru, doamnei senator Anca Dragu, domnului deputat Adrian Giurgiu, precum și Președintelui Fondului de Contragarantare, domnul Alin Văleanu

”Salut prezenta Vicepresedintelui AFM domnului Andrei Antipa și m-am bucurat să avem opinia doamnei Anca Ginavar una dintre vocile avizate în materia eficienței energetice din cadrul MDRAP. Opiniile expertilor au fost prezentate de către Prof. Dr. Ing. Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, a reiterat, în cadrul conferinţei, urgentarea publicării unui registru al clădirilor, precum și importanţa auditorului energetic în acest domeniu. Prof.univ.dr. Cătălin Lungu, reprezentant al REHVA,
Horia Petran, reprezentant cluster PRO NZEB”, a mai spus deputatul PNL.

În același timp, Oana Ozmen a mulțumit pentru participare domnului Bogdan Mucenică, reprezentantul producătorului de rocă bazaltică Rockwool, și doamnei Irina Forgo, Director Programe FPSC – Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

”Modelul de bune practici în ceea ce privește beneficiile renovării și eficienței energetice ne-a fost împărtășit de către domnul Lucian Dubalaru, consilier local la Primăria Sector 6, şi doamna Raluca Teodosiu, conferențiar dr. univ., fiind promotorii programului Fii RETROFIT, o campanie de conștientizare în rândul copiilor care a făcut din personajul nZEBI o mascotă iubită și cunoscută până în Parlament”, a completat deputatul PNL.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati