Oficial: Trenurile noi care vor circula pe M5 Drumul Taberei-Eroilor vor fi produse de francezii de la Alstom

Metrorex poate să încheie cu francezii de la Alstom contractul pentru furnizarea a 13 rame de metrou pentru Magistrala Eroilor-Râul Doamnei, după ce Curtea de Apel București a respins contestațiile formulate de spaniolii de la CAF și de către chinezii de la CRRC la decizia de atribuire a contractului către Alstom.

În primă fază vor fi cumpărate 13 trenuri, cu posibilitatea suplimentării cu încă 17 rame. Valoarea contractului este estimată între 520,15 milioane lei și 1,2 miliarde lei.

Te poate interesa și: Astra Vagoane Călători a câștigat oficial licitația pentru cele 100 de tramvaie din București

”Respinge cererea de sesizare CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene). Respinge plângerile, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată azi, 30.09.2020, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în soluția CAB, scrie G4Media.

Prin urmare, Metrorex are undă verde pentru a semna contractul cu francezii de la Alstom, pe care îi declarase câștigători ai licitației, contestațiile depuse de firmele Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (Spania) și CRRC Qing Sifang Co Ltd. (China) fiind respinse definitiv de către judecători.

În cadrul aceluiași contract Metrorex va primi și un simulator de instruire a personalului de exploatare. Potrivit cerințelor de la licitație, ramele de metrou vor fi furnizate într-un termen de trei ani și șase luni.

Metrorex operează în prezent trei tipuri diferite de trenuri. Cele mai vechi sunt trenurile IVA, produse la Arad. Acestea circulă în principal pe M4 Gara de Nord-Străulești. Trenurile produse de canadienii de la Bombardier sunt cele mai multe. Au intrat în exploatare în 2001. Cele mai noi sunt cele 24 de garnituri produse de spaniolii de la CAF. Toate circulă pe Magistrala 2 Pipera-Berceni.

Francezii de la Alstom sunt unii dintre cei mai mari producători europeni din domeniul transportului. Compania este prezentă în 60 de țări și are peste 38.900 de angajați. În anul fiscal 2019/2020, Alstom a înregistrat vânzări de 8,2 miliarde euro și a contabilizat comenzi în valoare de 9,9 miliarde de euro. Grupul produce de la trenuri de mare viteză, precum celebrul TGV, la metrouri, tramvaie și autobuze electrice, și până la sisteme integrate de control al traficului și și soluții de mobilitate digitale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati