Operatorul celui mai mare centru comercial din Bucureşti a plătit salarii, taxe și impozite de aproape 1,5 miliarde de euro în ultimii 17 ani

Băneasa Developments, operatorul celui mai mare centru comercial din Capitală – mallul Băneasa Shopping City  şi galeriile comerciale aferente – a plătit salarii, taxe și impozite aferente de aproape 1,5 miliarde de euro la bugetul de stat, în perioada 2005-2021, potrivit unui studiu privind impactul companiei în economie, realizat de KPMG Advisory.

Salariile nete, impozitele și contribuțiile aferente rezultate ca urmare a efectului indus de dezvoltarea proiectului comercial, de birouri și rezidențial de pe platforma Băneasă reprezintă 1,46 miliarde de euro (1,79 miliarde de dolari).

Compania Băneasa Developments administrează mall-ul Băneasa Shopping City, precum și clădiri de birouri și rezidențiale în zona de Nord a Capitalei. Conform studiului, Băneasa Rezidential este zona cu cea mai mare suprafață alocată pe apartament din Nordul Bucureștiului.

Centrul comercial Băneasa a însemnat o investiţie de 150 milioane de euro şi are o suprafaţă de 68.000 de metri pătrați.

În 2021, în contextul pandemiei COVID-19, Băneasa Shopping City a înregistrat o cifră de afaceri de 44 milioane de euro și un profit net de 22 milioane de euro.

Băneasa Business & Technology Park reprezintă 3,2% din suprafața totală închiriabilă de birouri din zona de Nord a Bucureștiului.

Dezvoltarea proiectului Băneasa din nordul Capitalei

Din 2005 şi până în 2021, activitatea comercială a entităţilor Băneasa Developments a generat valoare economică pentru economia României din trei perspective:

  • 414 milioane de euro impact direct;
  • 1,17 miliarde de euro impact indirect (lanțul valoric al clienților);
  • 1,46 miliarde de euro impact indus, declanșat de legăturile intersectoriale din economia românească.

De asemenea, dezvoltarea proiectului Băneasa a susținut în această perioadă un număr semnificativ de locuri de muncă și salariile aferente acestora:

  • 2.649 de salarii directe plătite în intervalul de timp analizat, dintre care 115 locuri de muncă în 2021;
  • peste 55.000 de salarii indirecte plătite în perioada 2005-2021, dintre care 4.209 locuri de muncă în 2021, în cadrul lanțului valoric al clienţilor activității comerciale;
  • 383 de salarii induse plătite în 2005-2021, dintre care 10.323 de locuri de muncă în 2021;
  • activităţi CSR (Responsabilitatea Socială Corporatistă): 4,5 milioane de euro în sponsorizări plătite de Băneasa Developments din 2009 până în prezent.

Pentru fiecare loc de muncă direct creat prin activitățile comerciale ale entităților Băneasa în 2021, s-au creat alte 20 de locuri de muncă în cadrul lanțului valoric al clienților (indirect). În plus, pentru fiecare loc de muncă direct și indirect, alte 2 locuri de muncă au fost susținute în cadrul economiei româneşti în 2021.

Prin susținerea acestui nivel de ocupare a forței de muncă, activitatea comercială a entităților Băneasa a susținut 825 milioane de euro în salarii nete pe întreaga perioadă, dar și 638 milioane de euro ca încasări fiscale pentru autoritățile publice.

Investițiile inițiale realizate de entități au fost de aproximativ 165 milioane de euro pentru zona comercială Băneasa, 46 milioane de euro pentru complexul rezidențial și 45 de milioane de euro pentru clădirile de birouri.

Mall-ul Băneasa Shopping City

Inaugurat în aprilie 2008, centrul comercial Băneasa Shopping City a înregistrat cea mai mare investiție inițială din sectorul de retail din România, cu o valoare de aproximativ 150 de milioane de euro.

Centrul comercial Băneasa a fost dezvoltat de către oamenii de afaceri români Puiu Popoviciu şi Radu Timofte în urma unei investiţii totale de 256 milioane de euro – zona comercială, zona rezidenţială şi zona de birouri.

Dezvoltarea a continuat cu adăugarea Grand Cinema Digiplex şi altele, investiţie de aproximativ 15 milioane de euro.

Numărul de magazine oferite de principalele centre comerciale din București:

  • Băneasa Shopping City – peste 370;
  • AFI Palace Cotroceni – 300;
  • Mega Mall – 200;
  • Promenada Mall – 140 de magazine.

sursa: gandul.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati