Pentru prima dată în istorie, în Europa au fost înmatriculate mai multe mașini electrice decât diesel

Motorizările diesel pierd din ce în ce mai mult teren pe piața din Europa, atât de mult încât, pentru prima dată în istorie, europenii au înmatriculat mai multe automobile electrice decât mașini echipate cu motoare pe motorină, conform promotor.ro.

Potrivit Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA), înmatriculări de vehicule electrice în Uniunea Europeană le-au depășit, pentru prima dată, pe cele ale mașinilor cu motor diesel pe primele 10 luni ale acestui an. Aceasta înseamnă că vehiculele electrice sunt acum al treilea cel mai popular tip de vehicul de pe Bătrânul Continent, după mașinile pe benzină și hibride.

În octombrie 2023, înmatriculările pentru mașini electrice au crescut cu 36,3% față de octombrie 2022, ajungând la 121.808 unități, în timp ce piața de mașini diesel a continuat să scadă, vânzările înregistrând o scădere de 13,2%.

Mașinile diesel pierd teren în fața modelelor electrice

De la începutul acestui an, în Uniunea Europeană au fost înmatriculate 1,2 milioane de vehicule electrice noi, ceea ce a reprezentat o creștere de 53,1% față de anul trecut. Astfel, modelele electrice au ajuns să reprezinte 14% din cota totală de piață pe primele luni ale anului curent.

În schimb, mașinile echipate cu motor diesel au trecut de la o cotă de piață de 15,9% în octombrie anul trecut la doar 12% anul acesta. Este o scădere substanțială, în comparație cu anul 2015, când dieselul a avut stăpânire pe piața auto europeană cu o cotă de 50%. Până în prezent, motorina are o cotă de piață de 13,9%.

„În octombrie, cota de piață a mașinilor electrice a crescut la 14,2%, în creștere de la 12% în aceeași lună a anului trecut. Cota până în prezent este acum de 14%, depășind pentru prima dată ponderea cumulată a motorinei. Mașinile hibride și-au asigurat locul al doilea, cu o cotă de piață de aproape 29%, în timp ce mașinile pe benzină rămân liderul, deși au scăzut la 33,4% în octombrie”, se arată în comunicatul oferit de ACEA.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati