Peste 400 de apeluri la 119 – Telefonul Copilului, anul acesta, în Sectorul 6

Copii neglijați, abuzați, găsiți pe stradă, dar și supărați pe colegul de bancă sau pe bunica, pentru că nu-i lasă la joacă în fața blocului – acestea sunt cele mai frecvente situații pentru care a fost apelat, anul acesta, în Sectorul 6, numărul unic 119. În total, au fost efectuate peste 400 de apeluri în 7 luni.

„119 – Telefonul copilului” a fost lansat, la nivel național, la 5 ianuarie 2022. La el pot suna gratuit, din orice rețea fixă sau mobilă, atât copii aflați în situații vulnerabile, cât și persoane care au cunoștință despre minori abuzați, exploatați, neglijați, pierduți etc.

  • Linia telefonică a fost înființată cu scopul de a asigura asistență rapidă și imediată în situațiile în care există un risc asupra vieții copiilor, sau le este pusă în pericol sănătatea, integritatea fizică și psihică.

STS a implementat atunci soluția tehnică de tip call-center în cele 41 de județe ale țării și în sectoarele municipiului București. La numărul 119 răspund consilieri specializați ai direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului, 24 de ore din 24. Când situația o impune, angajații DGASPC alertează și Poliția, la 112.

Peste 400 de apeluri la Telefonul Copilului au fost date în Sectorul 6, de la începutul anului și până în prezent. Unele au venit din partea părinților, vecinilor, profesorilor, rudelor, însă cele mai multe au fost date chiar de către copii. 

Ce situații au fost semnalate la 119, în Sectorul 6

În majoritatea cazurilor, copiii care au sunat la 119 au avut nevoie doar de consiliere psihologică prin telefon. Unii se plângeau că i-a bătut colegul de bancă, alții că i-a certat mama sau că nu-i lasă bunica afară, la joacă. Alții pur și simplu voiau sfaturi, informații.

Totuși, pentru 23 de cazuri, a fost nevoie de intervenția în teren a echipei de urgență a DGASPC Sector 6. Pentru trei copii aflați în situații de risc și de pericol iminent, s-a instituit măsura de plasament în regim de urgență.

Încurajăm orice copil care se simte abuzat, traumatizat, care este victima violenței de orice tip, precum și persoanele care cunosc astfel de situații, să apeleze numărul unic 119, la orice oră din zi și din noapte. Un simplu apel poate salva un copil!

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati