Peste 50% din totalul spaţiilor industriale şi logistice din România sunt în Bucureşti-Ilfov

Stocul spaţiilor industriale şi logistice din România a ajuns, la finalul anului trecut, la 6,45 milioane de metri pătraţi, mai mult de 90% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti şi în regiunile Vest, Sud-Muntenia, Nord-Vest şi Centru, relevă raportul „Romania Industrial & Logistics Market”, publicat marţi, potrivit Agerpres.

Datele centralizate de Cushman & Wakefield Echinox arată că regiunea Bucureşti-Ilfov are, în prezent, un stoc de peste 3,24 milioane de metri pătraţi de spaţii depozitare, cu o pondere de peste 50% în stocul total.

Pe locurile următoare se clasează regiunea de Vest (963.200 mp), Sud-Muntenia (640.400 mp), Nord-Vest (597.300 mp) şi Centru (566.000 mp).

Potrivit sursei citate, cel mai puţin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spaţiilor industriale şi logistice construite sunt Nord-Est şi Sud-Est (aproximativ 119.000 mp, fiecare) şi Sud-Vest Oltenia (200.800 mp).

„Potenţialul acestor zone este ridicat, având în vedere că spaţiile din proiectele dezvoltate au fost absorbite aproape integral, astfel că ratele de ocupare sunt de peste 95%. De altfel, la nivelul întregii ţări stocul este ocupat în proporţie de aproximativ 95%, ceea ce arată pe de o parte cererea susţinută, cerere care în ultimii 3 ani s-a ridicat la peste 3 milioane de metri pătraţi, iar pe de altă parte, reflectă abordarea dezvoltatorilor de a construi mai puţin speculativ, şi mai mult pe bază de contracte de preînchiriere”, notează realizatorii raportului de specialitate.

La nivelul anului 2022, au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de 834.000 de metri pătraţi, în timp ce pentru 2023 dezvoltatorii au anunţat proiecte noi cu o suprafaţă totală închiriabilă de peste 450.000 mp, în toată România.

„În aceste circumstanţe, ţinând cont de ritmul dezvoltărilor din ultimii ani şi de evoluţia pozitivă a cererii, este de aşteptat ca stocul spaţiilor logistice şi industriale din România să depăşească pragul de 7 milioane de metri pătraţi până la finalul acestui an. Chiar dacă majorarea costurilor de dezvoltare şi creşterea preţurilor energiei şi ale terenurilor au continuat să pună presiune asupra chiriilor solicitate de noile proiecte, nivelul de referinţă s-a menţinut la 4,25 – 4,50 euro/mp/lună, preţul fiind stabilit în funcţie de diverse criterii precum momentul ocupării, suprafaţă sau specificaţiile tehnice. În următoarele luni, ne aşteptăm să vedem creşteri marginale ale chiriei, datorită abordărilor conservatoare ale dezvoltatorilor care construiesc proiecte mai puţin speculative şi, de asemenea, datorită unei cereri consistente de spaţii noi. Piaţa ocupanţilor rămâne competitivă, şi vedem totodată un interes din ce în ce mai mare pentru noi unităţi de producţie”, susţin consultanţii în imobiliare.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajaţi în peste 60 de ţări şi venituri de 9,4 miliarde de dolari.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati