Peste 60.000 de vizitatori la Festivalul Internațional de „Folclor Muzici și Tradiții în București”

Peste 60.000 de bucureșteni și turiști au fost prezenți la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, organizat de Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, ce a avut loc sâmbătă, 17 iunie, și duminică, 18 iunie, pe Șos. Kiseleff.

Festivalul a debutat cu tradiționala paradă a costumelor populare, acompaniată de un spectacol de fanfară, care a pornit din Piața George Enescu (Ateneul Român), a mers pe Calea Victoriei, devenită pietonală în cadrul programului estival al Municipalității – „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” până pe Șoseaua Kiseleff.

  • Astfel, mii de persoane au avut ocazia să admire portul național al ansamblurilor din Bulgaria, Serbia și Turcia, precum și costumele tradiționale ale ansamblurilor, minorităților și comunităților naționale, reprezentative pentru toate regiunile țării.

În cele două zile, participanții, alături de gazda evenimentului, Iuliana Tudor, s-au bucurat de spectacolele oferite de ansamblurile internaționale din Bulgaria (Ansamblul profesionist „Nastroenie”), Serbia (Ansamblul profesionist „Sveti Sava”) și Turcia (Ansamblul profesionist „Anadolu Folklor Vakfi”) și de ansamblurile care au reprezentat minoritatea bulgară, minoritatea slovacă, minoritatea ucraineană, minoritatea turcă, minoritatea romă, minoritatea greacă, minoritatea germană, minoritatea rușilor-lipoveni, minoritatea sârbă și comunitatea aromână. Programul artistic a fost completat, zilnic, prin prezența ansamblurilor reprezentative din Olt, Argeș, Târgu Mureș, Baia Mare, Suceava, Alexandria, Chișinău, Câmpulung Muscel, Constanța, București, Bistrița și Craiova.

Artiști de renume precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Matilda Pascal Cojocărița, Laura Lavric, Marinel și Andrei Petreuș, Gelu Voicu, Marioara Man Gheorghe au oferit recitaluri pe scena #FIF2023. Sâmbătă, spre încântarea publicului, programul artistic s-a încheiat cu un moment special susținut de cel mai important virtuoz al naiului din toate timpurile, Gheorghe Zamfir și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Alături de orchestră, au susținut recitaluri și mari nume ale folclorului românesc: Floarea Calotă, Margareta Clipa, Elena Pădure, Steliana Sima, Constantin Enceanu, Ana Cebotari și Alexandru Pugna. Duminică, Concertul Extraordinar Ștefan Bănică și invitați din muzica populară și de petrecere (Niculina Stoican și Marian Mexicanu) a marcat, în aplauzele spectatorilor, închiderea celei de-a XIV-a ediții a festivalului.

Timp de două zile publicul a putut admira în cadrul târgului 100 de căsuțe frumos decorate care au pus în valoare tradițiile autentice prin obiecte de artizanat, accesorii și decorațiuni. Artiști veniți din toată țara au oferit vizitatorilor demonstrații de meșteșug prin care le-a prezentat arta populară și creația autentică. Hanul Bucureștiului, zona gastronomică din festival, a pus în valoare rețetele tradiționale transmise din generație în generație.

Fiind un eveniment dedicat întregii familii, copiii au participat alături de părinți și de bunici la ateliere de creație inspirate din arta tradițională românescă și la spectacole de teatru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati