Prefectul Capitalei îi dă peste mână lui Nicușor Dan! Rareș Hopincă: Primarul general nu își poate extinde arbitrar atribuțiile peste primăriile de sector

1
319

Prefectul Capitalei îi dă peste mână lui Nicușor Dan! Rareș Hopincă: Primarul general nu își poate extinde arbitrar atribuțiile peste primăriile de sector.
Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, intervine în scandalul iscat între primarul general, Nicușor Dan și primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, după ce edilul de la Capitală s-a erijat în organ de control în legătură cu autorizațiile de construire emise de primăria de sector.

Într-un punct de vedere remis către Primăria Sectorului 2, Prefectul Bucureștiului arată că primarul general nu își poate extinde atribuțiile, în mod arbitrar, către domeniile gestionate exclusiv de primăriile de sector.
„Prefectul asigură verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și poate ataca în fața instanței de contencios administrativ actele acestora pe care le consideră ilegale (…)
Cu privire la respectarea disciplinei în urbanism și a regimului de autorizare a construcțiilor, precum și la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calității în construcții, Inspectoratul de Stat în Construcții este organul tehnic specializat care exercită, potrivit legii, controlul de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism și a regimului de autorizare a construcțiilor, precum și la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calității în construcții. (…)

Primarul municipiului București nu are atribuții de control cu privire la verificarea legalității emiterii autorizațiilor de construire de către primarii sectoarelor 1-6 ale municipiului București, normele speciale fiind de strictă interpretare”, se arată în punctul de vedere al Prefectului.

Anterior, primarul general Nicușor Dan solicitase Sectorului 2 punerea la dispoziție a aproximativ 400 de autorizații de construire, în vederea efectuării unui așa-zis control, desi Primăria Generală nu are astfel de atribuții – acestea fiind, conform legii, în responsabilitatea Inspectoratului de Stat în Construcții.

Conflictul actual dintre Nicușor Dan și Radu Mihaiu nu este o premieră, aceștia având un lung șir de dispute pe parcursul actualului mandat, desi provin din aceeași formațiune politică.

Primarul Sectorului 2 l-a acuzat pe Nicușor Dan că sabotează investiții de 1,7 milioane de euro în sector, majoritatea din fonduri europene, în timp ce primarul general a contestat în instanță, mai multe autorizații de construire emise de colegul său de la Sectorul 2, susținând că sunt nelegale.

Documentul semnat de prefect CamScanner 2023-10-02 16.28

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.