Prefectul Capitalei: INSP a comunicat din eroare rata de infectare peste 3

0
384
pixabay

Autoritățile centrale au dat cifre diferite cu privire la rata de infectare din ultimele 14 zile a persoanelor cu coronavirus. În timp ce Inspectoratul Național de Sănătate Publică a anunțat o rată a infecțiilor de 3,11 la mie, Guvernul, prin Grupul de Comunicare Strategică, a furnizat astăzi o rată de 2,69 la mie. Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a spus însă că este o greșeală din partea INSP și că „o vor rectifica”.

Actualizare 14:50. INSP a anunțat o rectificare cu privire la rata de incidență a infectărilor cu coronavirus din București, în loc de cea anunțată inițial – de 3,11 la mie. Astfel, rata de infectare este de 2,65 la mie.

Monica Anisie a anunțat că a solicitat o întâlnire cu prefectul Capitalei pentru pregătirea intrării în scenariul roșu, dacă bilanțurile zilnice se agravează.

Ministrul Educației a precizat că „la momentul acesta, rata la nivelul Bucureștiului este de 2,69. Deci nu s-a trecut peste pragul de 3. Noi am avut numai o ședință de lucru în așa fel încât să fim pregătiți dacă este nevoie”, scrie Digi24.

Ea a mai spus că în ordinul de ministru comun cu Ministerul Sănătății este prevăzut „că, dacă mai multe zile există pragul de 3, se trece în scenariul roșu”.

La insistențele jurnaliștilor cu privire la faptul că INSP a raportat o cifră de 3,11 la mia de locuitori, Anisie a răspuns că acest lucru trebuie lămurit de șefa INSP.

Prefectul Capitalei: INSP a comunicat o eroare

Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a spus la rândul său că „INSP a comunicat o cifră din eroare, a rectificat, rata pe azi e de 2,69”.

„4 milioane e prea mult, dar 2,5 milioane e cifra reală”, a spus el referitor la populația Bucureștiului.

„După ce se va depăși această cifră de 3 vom lua măsuri, dar nu la 3,05, ci la 3,4”, a subliniat el.

El a ținut să precizeze că „populația reală nu mai e 2,1 milioane, e undeva la 2,5 milioane”.

„Așteptăm un palier de trei zile să vedem că cifra crește și în a treia zi vom da o hotărâre. Nu se pune problema carantinării pe sectoare – e foarte dificil, nu imposibil. Dacă vor exista zone, vom face și acest lucru”, a mai spus Cojanu.

Totuși, la insistențele jurnaliștilor, prefectul Capitalei a răspuns: „INSP a zis că vor da o rectificare (…) S-a spus că e o greșeală și o vor rectifica”. „Rata raportată azi – 2,69 – este la populația de 2.153.000”, a completat el.

Gheorghe Cojanu a mai răspuns că „nu este periculos” să aștepte ca rata de infectare peste 3 să fie pe trend de creștere timp de trei zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.