Premierul Cîțu cere amendarea persoanelor care nu poartă mască

Premierul Florin Cîțu a declarat că guvernul lucrează cu un scenariu ”optimist” în care ținta de vaccinare a 70% din populație să fie atinsă în luna iunie, dar că este ”precaut” și păstrează ținta asumată inițial – și anume luna septembrie. De asemenea, Cîțu a spus pentru G4Media.ro că îi va cere ministrului de Interne ca polițiștii să dea amenzi pentru nepurtarea măștii, după ce a văzut tot mai multe cazuri de persoane care nu poartă masca pe stradă sau în metrou.

”Poate va trebui să vorbesc cu domnul ministru de Interne ca să fie mult mai atenți polițiștii și să dea poate amenzi pentru purtatul măștii pe stradă. Am văzut o relaxare și din partea ofițerilor de poliție”, a spus Cîțu pentru G4Media.ro.

„În fiecare zi mă uit la statistici și trenduri, să văd grupele de vârstă. Partea bună e că numărul mare de persoane pozitivate nu este dintre persoane în vârstă. E un lucru bun. Asta arată clar că strategia de a vaccina la început medicii și centrele de bătrâni a funcționat, a fost bună.

Ce am observat e că nu noi am relaxat condițiile, ci oamenii încep să se relaxeze. Mergi pe stradă și vezi foarte mulți oameni fără mască, deși în continuare e obligatoriu să porți mască. De aceea în fiecare ieșire publică transmit mesajul că purtarea măștii e obligatorie. Nu contează tulpina virusului, dacă ai mască – te protejează. Masca, dezinfectarea și distanțarea sunt cele trei lucuri elementare. Aceste lucruri ne-au salvat până acum.

Eu cu asta aș corela de fapt creșterea cazurilor, nu cu deschiderea școlilor, deși am văzut o creștere a cazurilor la tineri, și e posibil să fie legat de școli. Totuși, dacă am purta mască în spațiul public și am respecta toate regulile, cred că am putea rămâne la un nivel scăzut. (…) Poate va trebui să vorbesc cu domnul ministru de Interne ca să fie mult mai atenți polițiștii și să dea poate amenzi pentru purtatul măștii pe stradă. Am văzut o relaxare și din partea ofițerilor de poliție. Am văzut o relaxare și în metrou, mai merg și cu metroul. Văd oameni fără mască sau cu mască sub nas. E un efort minim care ne ajută enorm pe toți dacă purtăm mască tot timpul. Costul e mic față de beneficiul pentru societate”, a spus Florin Cîțu.

Un posibil lockdown în România? Ce spune premierul

Întrebat dacă ia în calcul un lockdown în perioada următoare în România, premierul Florin Cîţu a exclus o astfel de măsură.

„Sunt mai multe scenarii de lucru la INSP, cel mai pesimist era creștere de 8% (a cazurilor), cel mai optimist de 2%. Se pare că suntem pe cel optimist. Vom vedea dacă e nevoie să luăm alte decizii. Pentru mine important – și asta am reușit și anul trecut – e să nu închidem economia. E esențial. (…)  în nici un caz nu luăm în calcul lockdown. Nici anul trecut, la 10.000 de cazuri zilnice nu am luat această decizie. E clar că putem lua măsurile bune și să păstrăm economia deschisă. Pentru mine e foarte important să păstrez economia deschisă. (…) Secretul nostru, față de alte țări, a fost că am ținut economia deschisă. Așa am plătit pentru pandemie. Trebuie să meargă mână în mână: dacă vrei să ai oameni sănătoși trebuie să ai economie puternică, dacă vrei să ai oameni sănătoși trebuie să ai oameni sănătoși”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati