Președintele Federației Sanitas București: Spitalele ar putea să nu ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate

Spitalele ar putea să nu ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar în condiţiile acestea ar avea de suferit atât corpul medical, cât şi pacienţii, pentru că dacă nu ai bani nici pentru salarii, nici pentru utilităţi sau medicamente este o problemă, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu.

„După întâlnirea de ieri (luni, 6 februarie 2023, n.r.) de la Guvern, cu domnul consilier Drumea, probabil că acesta o să ducă mesajul nostru către premier. Asta este şi ceea ce ne dorim. Nu ştim nimic concret, pentru că probabil dânsul nici n-avea mandat, nici puterea de decizie. Dar este bine că am avut măcar un prim contact cu cei care ne conduc. Astăzi, vom urma traseul pe care l-am stabilit pentru marşul de protest, din Piaţa Victoriei către mai multe spitale din Bucureşti, şi ne oprim la Elias. Ne oprim şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Sector 1, pentru că noi reprezentăm şi asistenţa socială şi am vrea să bifăm şi o unitate de acest gen. Revendicările noastre rămân aceleaşi, iar cea mai importantă se referă la finanţarea spitalelor, pentru că ieri discutând cu toţi colegii mei din ţară care au venit, mi-au spus că este imposibil ca spitalele să ducă la îndeplinire contractul cu Casa de Asigurări, iar în condiţiile acestea ar suferi şi corpul medical, şi pacienţii. Pentru că dacă nu ai bani nici pentru salarii, nici pentru utilităţi sau medicamente, e o problemă. De fapt, e problemă de calcul. Adică, tarifele au rămas ca acum zece ani şi totul s-a scumpit după pandemie, inclusiv unele medicamente chiar de zece ori. Cu aceeaşi bani nu poţi susţine… Vedeţi că în industria aceasta toate evoluează şi apar medicamente din ce în ce mai bune, şi mai scumpe. Cu siguranţă, medicii sunt tentaţi să încerce noile medicamente, or dacă spitalul nu le cumpără…”, a afirmat Huşanu.

Acesta a menţionat, totodată, că domeniul asistenţei sociale din România rămâne subfinanţat, iar venitul lunar al unui asistent poate varia între 2.500 şi 5.000 de lei, în funcţie de zilele suplimentare lucrate.

„Asistenţa socială este un segment subfinanţat. Mai mult decât atât, a apărut un draft în care se menţionează că asistenţilor medicali le-ar scădea salariile în sensul că în noua lege sunt poziţionaţi undeva la coeficientul 3, faţă de 5 unde sunt în prezent. Nu ştiu, poate e o greşeală. Dacă nu am avut negocieri nu pot să ştiu. Decât pe surse, v-am spus că am intrat în posesia unui draft care situează asistenţă socială, din câte am înţeles, la nivel mai jos decât în prezent. La momentul actual, noi în sistemul medical şi de asistenţă socială câştigăm puţin mai mult decât alţi bugetari, dar de ce? Pentru că la salariu se adaugă faptul că noi avem 6, 7, 8 nopţi pe lună, sâmbete şi duminici, şi atunci venitul poate fi între 2.500 şi 5.000 de lei în funcţie de câte sâmbete şi duminici sunt. Dacă nu ai nicio noapte sau nicio dură de sâmbătă şi duminică venitul poate fi undeva la 2.500 de lei. Am ajuns să nu ne mai comparăm cu străinătatea, ci cu situaţia de la noi din diverse domenii. Am avut, nu ştiu cum să spun, norocul sau ghinionul să câştigăm nişte procese în zona TESA. Adică am câştigat reîncadrarea celor care lucrează în birouri din spitale şi asistenţă socială într-o altă anexă, unde câştigă mult mai mult. Şi atunci am ajuns ca un muncitor să ia cât un infirmier sau cât un asistent medical şi aici este nemulţumirea. Adică se compară cu muncitorul care n-are nicio diplomă. Am reuşit să le mărim salariile prin acele procese, dar ele s-au egalat toate cu asistentul medical”, a spus reprezentantul Sanitas Bucureşti.

Federaţia Sanitas protestează, marţi, pe fondul nemulţumirilor legate de Legea salarizării şi al subfinanţării instituţiilor medicale şi a asistenţei sociale din România.

Până la acest moment, protestatarii s-au oprit în faţa Spitalului Clinic Filantropia şi a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”, iar traseul va continua către Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Sector 1.

La miting participă lucrători din sistemul medical şi de asistenţă socială din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Craiova, Mehedinţi, Vatra Dornei, Pucioasa, Dâmboviţa, Buzău, Moreni, Târgovişte, Neamţ.

Pe lista revendicărilor enunţate de sindicalişti se află: creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială cu minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei, declanşarea a negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, respectiv asigurarea unei finanţări corecte şi suficiente pentru instituţiile medicale şi de asistenţă socială.

În prima zi de proteste, luni, membrii Federaţiei Sanitas au mers pe traseul Piaţa Victoriei – Bulevardul Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – Strada Doctor Calistrat Grozovici nr.1, cu staţionări în faţa Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalului de Pneumoftiziologie „Sfântul Ştefan”, Spitalului Clinic Colentina şi a Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Tot luni, o delegaţie a Federaţiei Sanitas a fost primită la Guvernul României de o echipă condusă de către Mihnea Claudiu Drumea – consilier al prim-ministrului.

„Membrii delegaţiei au prezentat revendicările salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială, revendicări pentru susţinerea cărora Sanitas a manifestat astăzi (luni – n. r.) în Piaţa Victoriei şi în proximitatea a cinci spitale bucureştene. Membrii echipei guvernamentale au promis că vor analiza solicitările noastre şi vor iniţia de urgenţă întâlniri cu reprezentanţii Sanitas pentru identificarea de soluţii care ar putea să rezolve revendicările membrilor noştri de sindicat”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a federaţiei.

Protestul Federaţiei Sanitas va continua şi miercuri, 8 februarie, cu staţionări la sediile partidelor politice.

Sursa: AGERPRES

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati