Prima producţie documentară despre ia românească va fi lansată de 1 Decembrie, la TVR 1

Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, în colaborare cu Premium Agency şi Televiziunea Română, lansează în premieră şi în exclusivitate, marţi, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, pe postul TVR 1, de la ora 16:30, prima producţie documentară despre IA românească – proiectul „Port, Valoare şi Splendoare”.

Proiectul „Port, Valoare şi Splendoare” prezintă publicului 5 episoade, difuzate începând din 1 decembrie, în fiecare duminică, prin intermediul cărora promovează cămaşa tradiţională românească. IA poate fi descoperită, astfel, de la creaţie anonimă la simbol naţional, de la veşmânt până la semnificaţiile lui, de la operă de artă până la produsul de serie.

Conceptul acestui film-premieră în România aparţine Iulianei Tudor, prezentator şi realizator, cu o carieră de peste 20 de ani în televiziune. Proiectul îşi propune să exprime spiritul acestei ţări, prin bogăţia şi semnificaţia ritualurilor conţinute în procesul de realizare a iei, din fazele iniţiale, până la finalizare, aducând, totodată, în atenţia tuturor unul dintre cele mai valoroase elemente de identitate ale românilor. IA românească a parcurs secole şi a rămas extrem de vie în conştiinţa comunităţii, adaptându-se tuturor transformărilor sociale, istorice şi tehnologice cunoscute de oameni de-a lungul timpului. În acest context, proiectul doreşte să restituie publicului valorile pe care IA le cuprinde şi pe care le conservă, pornind de la rădăcinile trecutului şi adaptându-le provocărilor prezentului.

O miză esenţială a filmului este componenta educativă: generaţiile prezente, dar şi cele viitoare au dreptul să (re)descopere splendoarea iei româneşti şi bucuria pe care această piesă vestimentară o oferă odată purtată, precum şi profundele semnificaţii ce-i scriu povestea. Astfel, dincolo de frumuseţea veşmântului, IA va releva publicului valorile pur româneşti concentrate în simbolurile sale.

„Prin acest proiect am recreat IA care l-a inspirat pe Matisse atunci când a pictat La Blouse Roumaine. Port, Valoare şi Splendoare este un film despre cămaşa tradiţională românească prin intermediul căruia înţelegem care este povestea cămăşii noastre, de unde vine, cine sunt creatoarele fiecărui semn cusut şi care este alfabetul aşezat pe ie. Un film care ne readuce aproape de simplitate, de ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi, de valorile şi splendorile româneşti.” – Iuliana Tudor

Filmul „Port, Valoare şi Splendoare” este o co-producţie Creart şi Premium Agency, în parteneriat cu Televiziunea Română.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati