Primăria Capitalei organizează evenimentul „Mica deltă de lângă tine”

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Mediu, în parteneriat cu Administraţia Parcul Natural Văcăreşti şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, organizează pe 2 februarie 2023 evenimentul „Mica deltă de lângă tine”, prilejuit de Ziua Mondială a Zonelor Umede – Convenţia Ramsar. Evenimentul a avut loc și miercuri.

Miercuri a avut loc la sediul Primăriei Capitalei o dezbatere în care a fost prezentată importanţa zonei naturale „Acumulare Văcăreşti” ca parc natural cu regim de arie naturală protejată, nucleu de interes ecologic în menţinerea biodiversităţii, obiectivul fundamental pentru înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti fiind păstrarea zonei ca loc de observare ştiinţifică, dar şi includerea sustenabilă în circuitele de agrement ale Capitalei.

La eveniment au participat directorul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, Ştefania Simion, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Luis Popa, directorul Grădinii Botanice Bucureşti, Paulina Anastasiu, reprezentanţi ai Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, specialişti ai Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, ai Administraţiei Naţionale Apele Române, Membrii Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Văcăreşti, alături de cadre didactice cu specialitatea biologie şi geografie din unităţile de învăţământ din Municipiul Bucureşti.

În cadrul dezbaterii, au fost prezentate o serie de măsuri care urmează a fi incluse în planul de management al administraţiei, rezultatele documentării fotografice realizate în Parcul Natural Văcăreşti, precum şi flora, fauna şi istoricul zonei.

Directorul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, Ştefania Simion, a vorbit despre importanţa protejării şi conservării biodiversităţii parcului, precum şi despre conştientizarea publicului asupra acestor aspecte prin desfăşurarea de activităţi educative, recreative, turistice, de cercetare ştiinţifică, dar şi organizarea de tururi ghidate.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Luis Popa, a subliniat că aceasta este o primă colaborare dintre muzeu şi administraţia locală, în 189 de ani de funcţionare a muzeului, fiind foarte importantă, în condiţiile în care, din cele peste 500.000 de persoane care au vizitat muzeul anul trecut, 65% sunt bucureşteni.

În cadrul evenimentului „Mica deltă de lângă tine”, mâine, 2 februarie, în intervalul orar 10.00-17.00, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îşi va deschide porţile tuturor cetăţenilor Municipiului Bucureşti, în special copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară şi persoanelor însoţitoare (cadre didactice, părinţi etc.), vizitatorii având acces gratuit în expoziţia permanentă a muzeului.

Administraţia Parcul Natural Văcăreşti a fost înfiinţată prin H.C.G.M.B. nr. 328/29.10.2021, ca serviciu public de interes local al Municipiului Bucureşti, în scopul protecţiei şi conservării Parcului Natural Văcăreşti ca ansamblu peisagistic în care interacţiunea activităţilor umane cu natura, de-a lungul timpului, a creat o zonă distinctă. După ce lucrările şantierului amenajării hidrotehnice au fost închise, a revenit şi s-a dezvoltat în zona urbană, fără niciun ajutor din partea omului, o regiune cu o mare diversitate biologică.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este depozitarul unui bogat material legat de fauna României şi cea mondială, în mod particular legat de fauna zonelor denumite generic „umede”. Instituţia rămâne fidelă misiunii de popularizare a cunoştinţelor de specialitate şi de informare a publicului privind problemele actuale legate de protecţia mediului şi conservarea habitatelor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati