Primăria din Otopeni a aprobat sute de construcții, fară să modernizeze și stația de epurare

1
206
Pixabay

Primăria din Otopeni a aprobat construcția a sute de case și blocuri fară să modernizeze și stația de epurare.

Rezultatul este catastrofal, iar oamenii din Tunari, localitatea învecinată, sunt disperați. Apa din puțurile lor a fost contaminată cu bacterii și este plină de oxizi de mangan. „Inspectorul Pro” a făcut analize care confirmă poluarea.

Primarii din toată țara au avut la dispoziție 6 miliarde de euro, bani europeni, că să facă rețele de canalizare. Acestea ar fi trebuit legate la stații de epurare, pentru că apa uzată din casele noastre să fie tratată și eliminată curată în natură. În foarte multe localități nu se întâmplă asta, iar râurile sunt tot mai poluate.

La Otopeni, de exemplu, la doi pași de Capitala, până și stația de tratare deversează ilegal. Echipa de la Inspectorul PRO a surprins nereguli, împreună cu specialiștii de la Apele Române.

Reporter: „S-a oprit apa! Am prins cum deversau în plina zi. Se vede diferență de culoare: ceea ce iese din stația de epurare și apa cu care se intersecteza în canal.”

Reporter: „Am văzut că ați deversat acum de la stația de epurare și ieșeau foarte multe mizerii. De ce s-a întâmplat asta?
Nu raspunde niciun muncitor la absolut nimic…”

Ana Maria Agiu, Apele Române: „Când vorbim de ape uzate neepurate, puteți să fiți sigură că în orice zona ați merge, ele vor arata așa.”

Conform specialiștilor de la Apele Române, stația de epurare din Otopeni este subdimensionată.

Este știut că primarii fac uneori lucrurile exact pe dos și așa s-a întâmplat și aici. Primăria a aprobat construirea a sute de case și zeci de blocuri fară să extindă și stația de epurare.

Și în timp ce orașul a explodat, instalația de tratare a apelor uzate nu mai face față. Volumele evacuate acum sunt de două ori mai mari decât capacitatea de epurare.

Oamenii care locuiesc în zonă sunt sufocați de mizerie.

Localnic„E un proces de deversare noaptea…
Reporter: Deci, noaptea se deversează de la stația de epurare, în principal…
Localnic: Da, pe la 11:00 – 12:00 noaptea…
Reprezentant Apele Române: „Să știți că nu e ceva secret. Ei evacuează continuu. Nu au acte de reglementare. Noi nu le-am dat acte de reglementare…”

Conform reprezentanților de la Apele Române, stația de epurare de la Otopeni funcționează ilegal. Angajații pe care i-am găsit însă la lucru neagă poluarea. Și dau vina pe alții care ar deversa ilegal.

Grav este că aceste mizerii din stația de tratare ies într-un canal de irigații. Iar de acolo ajung în Râul „Balta Pasărea”. Și mai apoi afectează localitatea Tunari, după cum susțin chiar reprezentanții Apelor Romane.

Ana Maria Agiu, Apele Române: „Aceste ape uzate nepurate, provenite de la stația de epurare, sunt sursa principala de poluare a Râului Pasărea.”

Andrei Ionescu, consilier local la Primăria Otopeni: „Se vede cum plutește uleiul și apa e extrem de murdară. Au fost situații în care erau chiar urme vizile de ulei.Se vedeau clar urmele de ulei foarte mari. Nu era ici colo câte o pată, era tot canalul plin numai de uleiuri.”

Oamenii din Tunari au sesizat de nenumărate ori că dejecțiile plutesc în rău și că peștii mor. Ceea ce îi deranjează acum însă cel mai tare este că poluarea a pătruns în pânza freatică și că au fost contaminate inclusiv puțurile lor cu apa potabilă.

Localnic: „Miroase a ouă clocite. Ultima analiză a arătat că apa conține oxizi și mangan. Nu este ok pentru că apa nu ar trebui să conțină mangan.”

Am dus și noi la analiza, într-un laborator autorizat, o probă de apă. Am vrut să vedem dacă aceasta conține streptococci fecali, Ecoli și bacterii coliforme. Sunt genul acela de bacterii care, pot proveni doar din deversări ilegale.

Rezultatul ne confirmă bănuială. Normele sanitare arata că, în apa potabila, astfel de bacterii nu ar trebui să existe deloc.

Reprezentanții Apelor Române au depus plângere penala împotrivă administrației locale din Otopeni pe motiv că poluează constant resursele de apă.

Deși este o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, sau cu amendă de patru ani, dosarul penal bate pasul pe loc, iar Primăria Otopeni se alege doar cu amenzile date de Apele Române.

Penalități uriașe plătesc și cei de la Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, pentru că dejecțiile se varsă în canalul lor de irigații.

Peste 150.000 de euro sunt penalitățile pe care ANIF le plătește, de 3 ani încoace, către Apele Române. Se întâmplă asta pentru că stația de epurare deversează în acest canal de irigații. Pentru a-și recupera penalitățile, ANIF cere bani de la Primăria Otopeni și, în final, tot cetățeanul plătește pentru această poluare care persistă de ani de zile.”

Edilul orașului, Gheorghe Constantin este arestat de DNA încă de anul trecut, tocmai pentru că ar fi decontat servicii de peste 7 milioane de euro, pentru o nouă stație de epurare. O stație care, în realitate, nu există, dar pentru care, banii s-ar fi cheltuit.

sursa: stirileprotv.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.