Primăria Sectorului 2 finanţează restaurarea faţadelor clădirilor monument istoric

0

Primăria Sectorului 2 finanţează restaurarea faţadelor clădirilor monument istoric. Primarul Radu Mihaiu: „Redăm Bucureştiului farmecul pe care îl merită. Nu putem lăsa clădirile de patrimoniu de izbelişte”.

Pentru protejarea identităţii istorice a oraşului, Primăria Sectorului 2 finanţează, din bugetul local, restaurarea clădirilor monument istoric aflate în proprietate privată, de pe raza Sectorului 2. Prin reabilitarea monumentelor istorice readucem la viață adevărate bijuterii arhitecturale, ce constituie bogatul patrimoniu cultural al Sectorului 2.
  • Aceste finanţări sunt esenţiale şi pentru siguranţa oamenilor. Unele imobile se află într-o stare avansată de degradare şi pot reprezenta un pericol, din cauza riscului de prăbuşire.
„Nu este suficient să refacem doar străzile. Nu putem lăsa clădirile de patrimoniu de izbelişte. În toate oraşele vestice în care ne place să mergem, clădirile monument istoric sunt puse în valoare. De aceea, am aprobat un regulament pentru restaurarea fațadelor monumentelor istorice. Aceste faţade vor putea fi refăcute din bugetul local, cu câteva condiţii: proprietarii trebuie să aibă documentele pentru monumentul istoric, trebuie să aibă expertiză că nu există risc seismic şi să aibă un proiect. În baza acestor documente pot primi o finanţare de la Primăria Sectorului 2. Mare atenţie! Nu primăria derulează lucrările, ci proprietarii. Primăria doar le finanțează, aşa că totul ar trebui să meargă mai bine din punct de vedere birocratic.”, a declarat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.
Finanțarea va fi acordată cu respectarea cumulativă a mai multor condiții de eligibilitate: De exemplu, imobilul trebuie să figureze pe lista monumentelor istorice din Bucureşti a Ministerului Culturii, să nu fie ipotecat, sub sechestru sau să constituie obiectul unui litigiu etc.
Demersul vine în sprijinul proprietarilor monumentelor istorice ce nu deţin resurse financiare suficiente pentru a restaura imobilul din venituri proprii. Prin urmare, va fi analizată şi ultima situație financiară anuală a solicitantului.
  • „Este un pas important pentru a reda Bucureștiului farmecul pe care îl merită. Noul Centru Vechi, proiectul prin care transformăm centrul istoric al Sectorului 2, presupune atât reabilitarea străzilor, cât şi a clădirilor de patrimoniu.”, a adăugat primarul Sectorului 2.
Costurile lucrărilor de protejare şi de intervenţie asupra monumentelor istorice vor fi acoperite parţial sau integral, individual sau prin cofinanţare, în funcţie de punctajul obţinut de imobil în urma evaluării, dar şi de grupa din care acesta face parte.
Monumentele istorice sunt o moştenire pe care o transmitem de la o generaţie la alta. Din acest motiv trebuie protejate de degradare şi vandalism şi păstrate într-o stare bună. Sectorul 2, prin patrimoniul său cultural bogat, are o contribuţie importantă la istoria, arhitectura şi identitatea Bucureştiului.
Informaţii utile:

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version