Primarul Sectorului 1, scrisoare deschisă către ministrul mediului

Primarul Sectorului 1 Dan Tudorache i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului mediului, Costel Alexe, prin care îi cere să comunice public datele şi măsurătorile care l-au determinat să spună că depozitul de deşeuri IRIDEX se află la 85% din capacitate.

Textul scrisorii:

„Scrisoare deschisă către Domnul Costel Alexe,

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Stimate Domnule Ministru,

Având în vedere că v-aţi declarat preocuparea faţă de problema nerespectării normelor de mediu şi a poluării la nivelul Bucureştiului şi că aţi declarat că depozitul de deşeuri IRIDEX se află la 85% din capacitate, vă cer public să comunicaţi datele şi măsurătorile care v-au determinat să afirmaţi acest lucru.

Totodată, vă solicit, şi pe această cale, să răspundeţi celor două adrese trimise de Primăria Sectorului 1, în atenţia dumneavoastră, privitoare la situaţia depozitului de deşeuri IRIDEX.

În afirmaţiile publice făcute de dumneavoastră vă aflaţi într-o gravă eroare menţionând că depozitul se află la 85% din capacitatea de depozitare, în condiţiile în care capacitatea autorizată a depozitului este de 4.500.000mc, iar măsurătorile au demonstrat existenta unei cantităţi depozitate de 5.000.000mc la nivelul lunii august 2019. Coroborat cu aceasta, afirmaţia IRIDEX, conform căreia se depozitează lunar cca 33.000 tone deşeuri, ilustrează fără drept de tăgadă că afirmaţia dumneavoastră este eronată.

De asemenea, compania IRIDEX menţionează, într-o adresă trimisă Primăriei Sectorului 1 la momentul decembrie 2016, o capacitate disponibilă a depozitului de 600.000 mc şi o cantitate depozitată deja de 3.850.000mc. Trei ani mai târziu, în 2019, aceeaşi companie menţionează o capacitate disponibilă de depozitare de 650.000 mc.

Prin intermediul primei adrese, trimisă dumneavoastră în 9.01.2020, vă comunicăm rezultatele expertizei tehnice judiciare efectuate de Primăria Sectorului 1, expertiză care a evidenţiat ocuparea fără acte de către IRIDEX a peste 5,3 ha de teren din domeniul statului, pe care această companie depozitează şi în prezent deşeuri.

Prin cea de-a doua adresă trimisă atât dumneavoastră, cât şi Gărzii Naţionale de Mediu, în 29.01.2020, vă comunicăm Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 187/05.08.1999 şi Planul Urbanistic Zonal, pe baza căruia a fost edificat depozitul IRIDEX. Terenul destinat legal depozitului în vederea emiterii Autorizaţiei de Construire este de 16,5 ha, reprezentând 45,5% din totalul terenului analizat prin PUZ.

Extinderea cu un nou depozit de deşeuri pe domeniul privat, prin cumpărarea a 9,9 ha de teren în Sectorul 1 şi edificarea unei capacităţi suplimentare de 1.600.000 mc, cu încălcarea a numeroase articole din Hotărârea Guvernului nr.349/2005, este un subiect la care, în ciuda tuturor demersurilor făcute de Primăria Sectorului 1 către Ministerul Mediului şi în trecut, nu am primit încă un răspuns oficial.

Mai mult, există o serie de „erori materiale” în actele emise pentru IRIDEX de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti. De exemplu, în prima Autorizaţie Integrată de Mediu nr.15, se menţionează suprafaţa depozitului de 16,5 ha, această suprafaţă suferind modificări succesive, ajungând la 27,56 ha, în Autorizaţia Integrată de Mediu din 2018.

O altă „eroare materială”, care a fost corectată abia după trei ani în documentele publice emise de Ministerul Mediului prin Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, este şi capacitatea depozitului majorată ilegal, de la 4.500.000 mc iniţiali, la 6.000.000 mc aşa cum este menţionat în Autorizaţia Integrată de Mediu din 2014. Această eroare „materială” a fost corectată în 2017 la sesizările şi insistenţele Primăriei Sectorului 1.

Seria de „erori materiale” cum preferă instituţiile subordonate dumneavoastră, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi Garda de Mediu să le numească, reprezintă nu numai o încălcare flagrantă a legislaţiei europene şi româneşti de mediu, dar şi premisele unui atentat la sănătatea şi confortul vieţii cetăţenilor din Bucureşti.

Pentru o mai uşoară analiză a documentelor menţionate mai sus, ne arătam disponibilitatea de a vi le pune la dispoziţie.

Primarul Sectorului 1,

Daniel Tudorache”

Dan Tudorache acuză o firmă că depozitează ilegal gunoiul pe o suprafață de câteva hectare

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati