Primarul Sectorului 2, clarificări despre disputele din jurul mesajului „Jos cu sataniștii care ne conduc”, mâzgălit pe pereții din București

Primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu spune că a fost de ajuns un anunț insuficient explicat din partea Poliției Locale Sector 2 și internetul a sărit în aer, iar prin urmare se simte nevoit să detaliez un pic ce s-a întâmplat. 

„Știți celebrul mesaj mâzgălit pe pereți ce a invadat Bucureștiul? Cel cu “Jos cu sataniștii care ne conduc”? Problema este că, acum 2 săptămâni, cineva l-a modificat, folosind un apelativ antisemit. Modificarea mesajului a atras atenția Centrului de Monitorizare și Combatere a Antisemitismului care ne-a somat să rezolvăm problema. Inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție a fost notificată. Treaba era serioasă și urmările puteau fi severe.

Și de aici se complică lucrurile. Fiind pe proprietate privată, Primăria nu putea șterge. Făptașul nu fusese prins, deci nu putea fi tras la răspundere și pus să acopere cheltuielile de curățare.

  • Singurul instrument, conform legii, era să somăm asociația care e responsabilă de starea fațadei. Știu, pare nedrept, după ce că asociația e victima vandalului neprins, acum mai e și obligată să îndepărteze mesajul ofensator. Poliția Locală a vorbit cu asociațiile vizate și au căzut de acord să acopere cu var aceste mâzgăleli antisemite. Totul bine și frumos.

 

  • A mers atât de lin încât Poliția Locală s-a gândit că va găsi aceeași înțelegere și de la celelalte asociații care au pereții semnați cu același mesaj. S-au înșelat. Deși nu aveau de gând să amendeze pe nimeni și intenția era bună (să mai curățăm imaginea sectorului), inițiativa lor a fost întâmpinată cu multe reproșuri. 

Tuturor ne displac aceste mâzgăleli și am vrea să scăpăm de ele, dar în același timp mulți sunt de părere că cel mai probabil vor reapărea rapid și efortul va fi în zadar. Vandalismul e ca o boală autoimună a societății.

  • Cei care mâzgălesc pereții știu că fac ceva ilegal și au mare grijă să nu fie văzuți/prinși. Ca să ajungem să avem pereți curați trebuie să tratăm multe alte probleme înainte. Trebuie să ne asigurăm că avem o strategie clară prin care să descurajăm vandalismul și în același timp să încurajăm grafitti-ul adevărat. 

Eu sunt un fan al artei stradale, dar noi pe pereți avem mâzgăleli. 

P.S. Repet, că probabil asta vă interesa – nu va fi nicio asociație amendată pentru vandalismul altora”, a scris Mihaiu, pe Facebook.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati