Producţia de opere audiovizuale. În 2024 sunt aşteptate investiţii de peste 200 de milioane de euro

Ministerul Culturii anunță că vineri s-a adoptat în şedinţa de Guvern ultima Hotărâre necesară pentru achitarea datoriilor statului român faţă de producătorii care au aplicat cu succes la schema de sprijin pentru producţia de opere audiovizuale.

De aproape patru ani, zeci de producători români şi internaţionali aşteaptă rambursarea unui procent din cheltuielile eligibile pe care le-au realizat pe teritoriul României.

La propunerea Ministerului Culturii, Guvernul a adoptat hotărârea de aprobare a procedurii pe baza căreia Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va analiza şi deconta cererile de plată depuse în cadrul schemei de sprijinire a industriei cinematografice, ultimul act legislativ necesar pentru repornirea programului de cash rebate.

„Săptămâna viitoare, voi desemna experţii care vor face parte din Comisia de Film în România şi, începând din luna ianuarie, aceştia vor relua analiza celor 31 de cereri de plată, în valoare totală de aproximativ 35,5 milioane EUR, precum şi a celor 24 de cereri de finanţare rămase în analiză, în valoare totală de aproximativ 25 mil. EUR. În paralel, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va aduce la îndeplinire dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti definitive pronunţate până acum.

La începutul anului 2024 vom demara consultări cu experţii şi industria de film, în vederea reformării procedurii de selecţie a proiectelor, astfel încât sesiunea ce va fi deschisă anul următor să asigure o alocare mai eficientă a fondurilor şi maximizarea gradului de atragere a investiţiilor în România”, a spus ministrul Raluca Turcan.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati