Protest pentru salvarea celor 11 hectare retrocedate în Parcul IOR din Capitală

Aproximativ 300 de oameni protestează, sâmbătă, în zona stației de metrou Titan, într-un demers pentru salvarea celor 11 hectare retrocedate în parcul IOR, unde zeci de arbori de pe acest spațiu verde au fost tăiați ilegal în ultimele luni, sub ochii autorităților care au dat doar amenzi simbolice, de 100 de lei pentru fiecare copac pus la pământ, potrivit HotNews.ro.

Manifestația are loc lângă gura de metrou Titan. Oamenii cer autorităților ca distrugerea spațiului verde să înceteze, iar bucata retrocedată să fie salvată și reintegrată în parc.

  • „O suprafață de 12 hectare din Parcul IOR, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, e pe cale să dispară pentru totdeauna din patrimoniul verde al Bucureștiului”, spune grupul de inițiativă civică, cel care a organizat protestul.

Dorința comunității din întregul sector este de a păstra cele 12 hectare de spațiu verde așa cum au fost amenajate ele încă din 1965: parc cu alei, locuri de joacă și multă vegetație spontană. Cetățenii din jurul Parcului IOR spun că modelul prin care un spațiu verde este sustras prin diverse tertipuri domeniului public, defrișat și apoi transformat în spațiu construibil a tot fost aplicat în București.

  • „Autoritățile au rămas prea mult timp indiferente sau au fost complice la acest proces de distrugere a spațiilor verzi, calității vieții și sănătății locuitorilor Capitalei. Nu e vorba doar de IOR sau Titan, ci de întregul București!.
  • Așa-numita zonă retrocedată din Parcul IOR este distrusă într-un ritm amețitor, printr-o manieră de-a dreptul ticăloasă: otrăvirea copacilor, tăieri ilegale și incendieri recurente, timp în care autoritățile închid ochii la distrugerea naturii. Un oraș nu poate să respire cărămizi, borduri și betoane. Dezvoltarea economică a comunităților nu trebuie să se facă în detrimentul spațiilor verzi, prin distrugerea parcurilor, ci dimpotrivă, prin ocrotirea și extinderea acestora”, subliniază organizatorii.

Grupul de inițiativă civică – creat de cetățeni care locuiesc în jurul Parcului IOR, cu sprijinul Greenpeace România – cere autorităților ca otrăvirea și tăierea arborilor din Parcul IOR să înceteze imediat și permanent, iar spațiul verde să redevină parc.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati