Proteste pe aeroporturile din București. Angajații cer păstrarea valorii bonurilor de masă și a voucherelor de vacanță

Membrii Sindicatului Companiei Aeroporturi Bucureşti (SCAB) protestează, începând de miercuri, cerând exceptarea companiei de la aplicarea anumitor măsuri de disciplină fiscală.

„Începând cu data de 21 februarie 2024, membrii noştri de sindicat vor protesta prin afişarea vizibilă a unor banderole cu inscripţia ‘PROTEST’ pe toată durata programului de lucru, atât la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, cât şi la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu. Aceste banderole vor fi purtate pe o perioadă nedeterminată, până la soluţionarea favorabilă a cererilor noastre”, se menţionează într-un comunicat al sindicaliştilor, potrivit Agerpres.

Totodată, au fost demarate deja acţiuni legale cu caracter sindical pentru luarea măsurilor necesare pentru pichetarea în cursul săptămânii viitoare a sediului Ministerului Finanţelor.

Reprezentanţii sindicatului reamintesc că, în contextul intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin Memorandumuri aprobate de Guvern, mai multe companii naţionale, regii autonome şi/sau societăţi au fost exceptate de la aplicarea anumitor măsuri de disciplină fiscală.

„Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a depus un Memorandum pentru exceptarea de la aplicarea măsurilor fiscale privind diminuarea valorii bonurilor de masă şi a voucherelor de vacanţă primite de salariaţii CNAB, care a fost aprobat de către Ministerul Transporturilor, dar nu a primit aviz favorabil din partea Ministerului Finanţelor”, precizează sursa citată.

Sindicatul Companiei Aeroporturi Bucureşti, alături de toate sindicatele din cadrul CNAB şi salariaţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, îşi exprimă nemulţumirea pentru această situaţie, din următoarele considerente: CNAB se finanţează integral din surse proprii, inclusiv pentru investiţii, şi nu beneficiază de nicio sumă alocată de la bugetul de stat; CNAB înregistrează profituri în creştere de la an la an, 2023 fiind unul record în acest sens; Ministerul Finanţelor a avizat favorabil, în perioada anterioară, solicitări similare pentru mai multe companii naţionale, regii autonome şi/sau societăţi, dintre care unele înregistrează pierderi financiare cu caracter istoric şi sunt susţinute financiar permanent prin programe şi ajutoare de stat/alocaţii bugetare, unele fiind chiar la limita insolvenţei sau falimentului; creşterea traficului de pasageri peste capacitatea proiectată de procesare, precum şi derularea programului amplu de modernizare a aeroportului conduc la o intensificare a activităţilor desfăşurate de personalul din CNAB, care nu poate fi susţinută prin măsuri ce limitează drepturile angajaţilor.

„În concluzie, nu considerăm că există un argument sustenabil din perspectiva legală ca exceptarea CNAB de la unele prevederi ale Legii nr. 296/2023 să nu fie aprobată! În virtutea respectării preceptelor democratice pe care Guvernul le promovează ca valori esenţiale, privind egalitatea de tratament, oportunităţi egale pentru toţi şi echitate socială, salariaţii CNAB nu pot accepta să fie trataţi discriminatoriu şi ca urmare ne vedem obligaţi să facem apel la toate instrumentele legale pe care Legea dialogului social ni le permite”, semnalează membrii SCAB.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati