Români din toată țara, prezenți la slujba de Bobotează; Patriarhul BOR: Agheasma Mare este sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare de duhuri rele

Sute de mii de români au participat, luni, la Slujba de Bobotează, care a avut loc la toate bisericile din țară.

„Trei sunt lucrările deosebite ale acestei ape sfințite de Botezul Domnului. Agheasma Mare este sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare de patimi egoiste și de duhuri rele”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în omilia rostită la sfințirea cea mare a apei.

Părintele Patriarh a explicat atât folosul sfințirii care „se oficiază numai în legătură cu sărbătoarea Botezului Domnului” cât și a Aghesmei Mari.

„Ea este sfințitoare de suflet, de trup, de locuințe, de gospodării, este vindecătoare de boli sufletești și trupești și alungă patimile și duhurile necurate”, a evidențiat Preafericirea Sa, citat de basilica.ro

De aceea în timpul anului, a semnalat Patriarhul României, cei bolnavi și cei care nu se pot împărtăși iau Agheasmă Mare, iar când omul are tulburări, încercări în viață, folosește această apă sfințită.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh a mai explicat că Agheasma Mare se folosește la sfințirea multor obiecte care sunt necesare pentru cultul ortodox: Sf. Antimis, veșminte bisericești, clopote, etc.

„Când Mântuitorul a devenit om S-a întrupat din interiorul umanității și a sfințit mai întâi natura umană, apoi steaua minunată care s-a arătat magilor a sfințit toți aștrii, toate galaxiile, iar prin nașterea în peștera Betleemului, Hristos a sfințit pământul, iar astăzi, sfințește firea apelor”.

Conform informațiilor oferite de Arhiepiscopiei Tomisului, de la ora 11.30, va începe tradiţionala procesiune de Bobotează, de la Catedrală până pe faleza Cazinoului Constanţa. Pe faleză, începând cu ora 12, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba de Sfinţire mare a apei pe faleza Cazinoului, a spus Patriarhul BOR.

La Constanța, IPS Teodosie a aruncat trei cruci în apele mării, iar mai mulţi temerari au sărit  după ele, unul dintre aceștia fiind musulman. Pe faleza Cazinoului au fost prezenți peste 10.000 de credincioși, iar după ceremonia religioasă, credincioșii au primit sticlele cu apă sfinţită pregătite în acest sens de Arhiepiscopie.

De asemenea, mai multe care de boi şi măgari pe care se află butoaie cu apă sfinţită au mers merge pe principalele artere din Constanţa pentru ca şi cei care nu au putut ajunge la slujba religioasă să primească Aghiasmă.

Tot de Bobotează mii de gălăţeni şi brăileni s-au adunat pe faleza Dunării din cele două oraşe port pentru a participa la slujba Bobotezei, de sfinţire a apelor, slujbă ţinută în ambele oraşe de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun.

Prima oară, slujba Bobotezei a fost ţinută la Brăila, unde, pe lângă sfinţirea apelor, cinci bărbaţi curajoşi s-au aruncat în apele fluviului după Crucea aruncată de arhiepiscopul Casian Crăciun. Crucea a fost prinsă de brăileanul Daniel Nichiţeanu care este la a treia reuşită. Apoi, pe faleza Dunării din Galaţi, tot arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a ţinut slujba de sfinţire a apelor, apoi a aruncat în apele fluviului Crucea Bobotezei. Nouă gălăţeni s-au încumetat să intre în cursă, iar Crucea a prins-o Ionel Bolea. La Galaţi, mulţimea s-a dovedit a fi nerăbdătoare să pună mâna pe agheasmă, aşa că, la început, oamenii s-au îmbulzit şi jandarmii au fost nevoiţi să îi calmeze si să îi oprească, potrivit presei locale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati