România a emis cinci noi alerte de măşti neconforme prin sistemul RAPEX

România a emis cinci noi alerte de măşti neconforme, prin sistemul RAPEX, care au fost validate vineri dimineaţa, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Printre altele, este vorba despre produse contrafăcute sub brandul 3M, de tipul FFP3, ţara de origine fiind Marea Britanie, care poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către organismul relevant.

Alte măşti neconforme sunt de tipul N95, precum şi cu trei straturi, fabricate în China.

România a emis până în acest moment 17 alerte de măşti neconforme, pentru a avertiza ţările membre în legătura cu posibila lor prezenţă la vânzare în UE.

”Până în acest moment, nu mai puțin de 17 alerte ale României, în domeniul măștilor, avertizează deja țările membre, în legătura cu posibila lor prezență la vânzare în UE. Acest lucru demonstrează încă o dată că uriașa muncă depusă de comisarii Direcției de Control și Supraveghere Piață a ANPC de a acoperi întreaga piață din țara noastră, în acest domeniu, pe lângă celelalte sectoare ale economiei care interacționează direct cu consumatorul și de care ne ocupăm, în condiții dure de pandemie, a dat roade importante, care au făcut esențială contribuția României la lupta susținută depusă de UE în a proteja consumatorul european cu privire la produsele periculoase care pot intra pe piață, ” a declarat Eduardt Cozminschi, Președintele ANPC.

Potrivit acestuia, ANPC supraveghează permanent piaţa de bunuri şi servicii, mai ales cele necesare în această perioadă marcată de Covid-19, proces care va continua până când pericolul pandemic se va fi sfârşit şi îi avertizează, pe această cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”.

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat săptămâna trecută că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati