Salvaţi Copiii a dotat cu echipamente medicale secţiile de Obstetrică – Ginecologie şi Neonatologie ale Spitalului Universitar

Organizaţia Salvaţi Copiii România a dotat maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti cu echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare de 178.500 euro, necesare secţiilor Obstetrică – Ginecologie şi Neonatologie, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat remis marţi presei, printre echipamentele medicale donate se numără şi un ecograf performant.

„Anul trecut, am cumpărat 200 de incubatoare, unele dintre ele au ajuns şi la Secţia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Decalajul României s-a redus faţă de media Uniunii Europene, este un progres, este important să vedem că am plecat de la rata mortalităţii infantile de 10 la mie şi am ajuns la jumătate. Un element important pentru reducerea mortalităţii infantile este educaţia pentru sănătate, putem face educaţie contraceptivă astfel încât sarcinile nedorite să fie mai puţine în rândul minorelor”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat în comunicat.

Potrivit consilierului prezidenţial Diana Păun, sănătatea mamei şi a copilului reprezintă cheia oricărui sistem de sănătate.

„Cunoaştem deficienţele din sistemul de sănătate românesc şi statisticile nefaste legate de sănătatea mamei şi a copilului. Disponibilitatea aparaturii medicale joacă un rol important. Îmbunătăţirea continuă a infrastructurii medicale şi accesibilitatea sunt elemente fundamentale ale unui sistem de sănătate durabil care asigură eficienţă şi calitate pentru mame şi nou-născuţi. Este nevoie de o planificare riguroasă a personalului medical în sănătate, cu o distribuţie geografică echitabilă şi măsuri de retenţie a colegilor mai tineri. (…) Implicarea organizaţiei Salvaţi Copiii are rezultate remarcabile şi contribuie la reducerea mortalităţii infantile în România”, a completat consilierul prezidenţial.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a dotat maternitatea din cadrul SUUB cu echipamente medicale performante în valoare totală de 300.685 euro: trei ventilatoare neonatale, un ventilator de transport, un incubator de transport, două incubatoare, două monitoare de funcţii vitale, electrocardiograf, ecograf performant, dispozitiv UNIQUE+CFM pentru monitorizare continuă cu EEG & sistem hipotermie controlată.

„Din datele statistice existente la nivel naţional, 30 din 100 de femei gravide nu au nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii. Numai în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), 11% dintre pacientele care au născut în Clinica Obstetrică – Ginecologie în ultimii cinci ani au avut sarcini nemonitorizate, procent care a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor ani: dacă în 2018 a fost înregistrat un procent de 6,3% de sarcini neinvestigate, acesta s-a dublat pe parcursul anilor de pandemie: în 2020 au fost 12% sarcini neinvestigate dintre gravidele care au născut, iar în următorii doi ani, procentul a crescut la 14%. În rândul gravidelor cu vârsta sub 19 ani, paciente adolescente, acest procent ajunge şi până la 65% în unele centre”, se arată în comunicat.

Din anul 2010 şi până în prezent, Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale – secţii de Neonatologie, Terapie intensivă neonatală, Pediatrie şi Obstetrică – Ginecologie – din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati