Scurt istoric/ Xenofon, singura stradă în trepte din București

Xenofon este singura stradă în trepte din București, este orientată de la est spre vest, are 70 de trepte, desfășurându-se pe o lungime de 100 de metri între Strada Constantin Istrati și Aleea Suter și se află în vecinătatea Parcului Carol. Cel mai probabil, strada a fost amenajată la începutul secolului trecut.

Strada ajunge până în cel mai înalt punct natural din București, pe Dealul Filaret, acolo unde se află Palatul Suter, astăzi hotel de 5 stele. 

Gustav Adolf Suter, arhitect elveţian, apropiat al regelui Carol I, este artizanul iniţiativei urbane, particulare, realizată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea din sudul Bucureştiului, ce a purtat numele de Cartierul G. A. Sut(t)er.

Cartierul realizat de arhitectul elveţian era modern, cu străzi radiale, construit în unul dintre cele mai denivelate locuri ale capitalei. În planurile cadastrale din acea vreme este menţionată şi Aleea Suter, alee care există şi în zilele noastre cu aceeaşi denumire.

La capătul Aleei Suter se află Palatul Suter, palat urban clădit între anii 1902–1906, în stil neoclasic cu influențe brâncovenești, de către, bineînţeles, arhitectul Suter), dar şi capătul Străzii Xenofon.

sursa: Facebook – Compania Municipală Turistica București

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati