Sectorul 6: Socializare, jocuri şi culoare în online, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

De la începutul pandemiei, asistenţii sociali au făcut eforturi pentru a veni în sprijinul adulţilor şi al copiilor cu dizabilităţi din Sectorul 6, folosind mijloacele pe care le-au avut la dispoziţie încă din perioada de urgenţă.

De atunci şi până în prezent, specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 (DGASPC) au lucrat şi s-au adaptat constant pentru a reuşi să răspundă nevoilor celor peste 12.000 de persoane cu dizabilităţi din comunitate.

De exemplu, la Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilităţi, atunci când vremea a permis, beneficiarii s-au bucurat de activităţi în aer liber, de terapie prin muzică şi dans la iarbă verde, în timp ce accesul în centru s-a realizat doar pe bază de programare, în şedinţe individuale, pentru a reduce la minimum riscul răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În cazul copiilor cu dizabilităţi, pe perioada stării de urgenţă, atât la Centrul de zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilităţi „Orşova”, cât şi la Centrul de Servicii de Recuperare s-au folosit video-uri sau materiale online, protagoniştii acestui efort comun întâlnindu-se zilnic, în mediul virtual, pentru a lucra în echipă şi a nu pierde timp preţios în planul de abilitare a celor mici. În toată această perioadă, părinţii au devenit extensia specialistului, comunicarea fiind esenţială pentru ca recuperarea celor mici să continue.

Astăzi, când sărbătorim Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi în condiţii neobişnuite, voia bună s-a mutat din nou în online, acolo unde beneficiarii Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilităţi s-au bucurat să se revadă şi să socializeze în număr mai mare.

De altfel, evenimentul de astăzi se aliniază temei internaţionale de anul acesta – incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în perioada post-COVID, deziderat posibil doar cu implicarea calculatorului şi ecranelor de telefon, accesorii care ne permit să protejăm această categorie vulnerabilă, dar şi să continuăm lupta pentru integrarea şi recuperarea lor.

De-a lungul anilor, DGASPC Sector 6 a dezvoltat centrele de recuperare destinate copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi, pentru a răspunde nevoilor lor complexe, oferind mai multe servicii în acest sens: terapie psihologică (individuală şi de grup), logopedie, terapie psihopedagogică, terapie educaţională, stimulare senzorială, kinetoterapie, sport adaptat (tenis), consiliere părinţi (individuală şi de grup), îndrumare către servicii complementare şi consiliere socială.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati