Sindicatele din sănătate fac miting de protest cu 10.000 de oameni

0
270

Federaţia Sanitas va organiza un miting de protest pe 15 iunie, unde şi-au anunţat participarea peste 10.000 de membri de sindicat din toată ţara, nemulțumiți de salarii.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei, transmis joi, autorităţile s-au angajat, prin PNRR, să modifice sistemul de salarizare, inclusiv cel de acordare a sporurilor, fără să ţină seama de specificul muncii în domeniul Sănătăţii şi al Asistenţei sociale – care diferă semnificativ de celelalte sectoare bugetare (de exemplu, să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază şi să le acorde în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată).

În situaţia în care viitoarea lege a salarizării va fi construită pe baza principiilor asumate în capitolul „Bună guvernanţă” din PNRR, principalii perdanţi vor fi angajaţii din Sănătate şi din Asistenţă socială.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a hotărât organizarea de acţiuni sindicale revendicative, începând cu un miting de protest în data de 15 iunie 2022, unde şi-au anunţat deja participarea peste 10.000 de membri SANITAS din toată ţara”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas solicită aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată.

De asemenea, aceştia cer asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate şi eliminarea din Legea-cadru nr. 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială.

Totodată, sindicaliştii din sănătate vor rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin PNRR, în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

„Revendicările Federaţiei Sanitas urmăresc exclusiv aplicarea corectă, echitabilă şi completă a unei legi care este în vigoare, pentru toţi angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială.

Nu cerem drepturi suplimentare pentru membrii noştri de sindicat. Vrem doar ca autorităţile să respecte ceea ce ele însele au legiferat!

Vrem ca angajaţilor să li se recunoască valoarea muncii, să fie trataţi corect din punct de vedere salarial, fără discriminări.

Sunt o mulţime de prevederi ale Legii 153/2017 care au fost suspendate în ultimii doi ani, efectul fiind că mai mult de 60% dintre angajaţi au suportat pierderi de venituri salariale, ceea ce nu este normal!

În aceste condiţii, este perfect îndreptăţită nemulţumirea membrilor noştri şi decizia lor de a nu se limita la proteste de stradă, dacă legea nu va fi aplicată corect”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

Locul de desfăşurare a mitingului şi intervalul orar vor fi comunicate după parcurgerea tuturor procedurilor legale de notificare a autorităţilor, precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.