Peste jumătate (56,3%) dintre angajaţii din învăţământ nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19, conform unui sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” în perioada 16 – 21 decembrie 2020, informează Agerpres.
Asta în situația în care, în cadrul unui interviu, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a explicat de ce este important să se vaccineze cadrele didactice şi persoanele din categoriile vulnerabile, astfel încât şcolile să se poată redeschide în siguranţă.
”În faza a doua de vaccinare intră profesorii şi populaţia în vârstă. Asta înseamnă că am putea redeschide şcoala în siguranţă la sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie când începem etapa a treia de vaccinare. Atunci vom fi fi terminat deja etapa a doua pentru categoriile vulnerabile şi pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Organizaţia menţionează că 13.356 de angajaţi din învăţământ au răspuns la întrebările puse de FSE „Spiru Haret”, cele mai multe dintre acestea (92,6%) fiind cadre didactice.
În ceea ce priveşte categoria de vârstă, cei mai mulţi dintre respondenţi sunt în categoria de vârstă 40 – 49 ani (38,3%), urmează cei din categoria de vârstă 50 – 59 ani (23,3%) şi cei din categoria 30 – 39 de ani (21,8%).
„Putem spune că rezultatele sunt edificatoare pentru toate zonele şi nivelurile de învăţământ. La întrebarea ‘În ce zonă predaţi?’ 49% dintre repondenţi au spus că sunt din municipii cu peste 15.000 de locuitori plus municipiul Bucureşti; 21,7% predau într-un oraş; 29,3% în comune şi sate. Observăm că majoritatea persoanelor chestionate doresc redeschiderea unităţilor de învăţământ şi revenirea la predarea faţă în faţă.
Astfel, peste 70% din cei care au răspuns la chestionar, mai precis 73,1%, doresc redeschiderea grădiniţelor; 75,7% doresc ca elevii din clasele pregătitoare şi I-IV să revină în clase; 70,6% sunt pentru redeschiderea şcolilor pentru elevii claselor V-VIII; 69,4% au răspuns că vor redeschiderea liceelor şi şcolilor profesionale”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei menţionate, cu toate că cei mai mulţi dintre angajaţii din învăţământ care au răspuns la chestionar doresc reîntoarcerea la şcoală, se observă că majoritatea nu este de acord să se vaccineze – 56,3% – chiar dacă vaccinul va fi gratuit.
„În ceea ce priveşte momentul revenirii la predarea faţă în faţă, observăm că 43,2% doresc să revină în şcoli cât mai curând posibil, în timp ce 41,4% consideră că reluarea cursurilor ar trebui să aibă loc după finalizarea campaniei de vaccinare la nivel naţional”, se mai spune în comunicat.