Spitalele pentru pacienţii non-COVID se redeschid în două etape. Ce condiții trebuie îndeplinite

Ministrul Sănătății a anunțat că spitalele se vor deschide pentru pacienții non-COVID, dar se ține cont de numărul de paturi ocupate și de incidența cazurilor din fiecare județ.

”A fost elaborat un nou plan de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale pe durata pandemiei. Redeschiderea secţiilor a fost structurată în 2 etape”, a anunţat, joi, Ioana Mihăilă, după şedinţa de Guvern.

Aceasta a precizat că prima etapă vizează spitalele din localităţi cu rată de infectare sub 1 la mie şi grad de ocupare a paturilor sub 50%.

A doua etapă de redeschidere, care de obicei poate surveni la cel puţin 30 de zile după prima etapă, se aplică în localităţile cu rată mai mică de 0,5 la mie şi grad de ocupare a paturilor sub 50%.

”DSP-urile pot aproba, astfel, într-o primă etapă, o reducere a numărului de paturi de 50% pentru spitalele specializate în tratarea pacienţilor COVID – Infecţioase şi TBC, clasificate anterior ca spitale de nivel 1 – şi până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratamentul pacienţilor COVID. În etapa a 2-a de scădere, procentul paturilor destinate îngrijirii  pacienţilor COVID scade la 30% în spitalele înalt specializate şi până la 15% pentru celelalte spitale”, a precizat Ioana Mihăilă.

”Păstrăm și un plan de revenire la situaţia anterioară”

Ministrul Sănătăţii spune că s-au păstrat totuşi locuri pentru pacienţii cu coronavirus în toate unităţile spitaliceşti..

”Pastrăm acest număr de paturi destinate pacienţilor cu coronavirus din 2 motive: pentru ca vrem ca fiecare spital să poată să îngrijească pacienţii care s-au internat în spitalul respectiv pentru altă patologie, dacă se pozitivează pe parcursul internării, şi vrem să nu fie nevoiţi să-i transfere într-un spital COVID.

Păstrăm acest număr de paturi, împreună cu un plan de revenire la situaţia anterioară, dacă vom cunoaşte din nou o accelerare a pandemiei şi o creştere a numărului de pacienţi infectaţi”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati