Spitalul Victor Babeş din Capitală a fost dotat cu primul computer tomograf care poate detecta coronavirusul. Aparatul a costat un milion de euro

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a inaugurat astăzi, la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, un computer tomograf capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus în doar câteva minute.

Edilul Capitalei precizează că a decis să achiziționeze pentru spitalul dr. Victor Babeș acest aparat de ultimă generație după ce, la nivel mondial, pentru detectarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, metodei de testare tip RT-PCR i-a fost adaugată și metodă utilizării Computerului Tomograf.

Valoarea investiției Primăriei Capitalei, prin ASSMB, a fost de 1 milion de euro.

Directorul Medical al ASSMB, Turkes Ablachim, a explicat că, dacă unui medic radiolog îi trebuie mai mult de 15 minute pentru a realiza o tomografie computerizată la plămâni, Ansamblul Mobil CT o face în 30 de secunde, ceea ce înseamnă că aparatul este astfel capabil să realizeze câteva sute de teste pe zi.

”Acest aparat reprezintă pentru noi un triaj, el fiind amplasat în curtea spitalului, într-un container special. Astfel, bolnavul nu mai ajunge în Camera de garda și este diagnosticat încă de la intrare. Referitor la cei tratați în această unitate medicală, până în prezent, la Spitalul Victor Babeș au fost vindecați de infecția cu noul coronavirus 980 de pacienți!”, a spus directorul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, dr. Emilian Imbri.

“Ansamblul Mobil Computer Tomograf (CT) detectează existența unor leziuni pulmonare specifice COVID-19, evaluează riscul de predicție a pneumoniei și măsoară leziunile. Este important de menționat că după fiecare pacient scanat, aparatul realizează o dezinfecție, utilizând lămpi ultraviolete”, a declarat și Dr. Simin Florescu, director medical al Spitalului ‘dr. Victor Babeș’.

Scanner-ul Ansamblului Mobil Computer Tomograf este astfel proiectat încât nu numai că operațiunea durează, în total, circa un minut, dar și cantitatea de radiație la care este expus pacientul este redusă cu aproximativ 70%.

”Acest computer tomograf de ultimă generație poate fi utilizat și pentru alte tipuri de examinări CT, diferite de cele pulmonare. În mod normal, instalarea și punerea în funcțiune a unui aparat CT, într-un spital, poate dura circa un an, în timp ce acest Ansamblu Mobil CT, se instalează în numai 10 zile”, a completat Firea.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati