Talentatu’ Domn Pilă!

Fotbalul aparține singurei bresle în care fotbaliștii performează, investesc, cedează, suferă, iar de pe spatele lor toată lumea profită, se dezvoltă, mai puțin…. Ei!

Penetrarea „castei” se face relativ ușor și este favorizată de firea sinceră, naturală, comportamentul generos și îngăduitor al celor care fac bani ușor, rapid și mulți, privilegiați talentați dăruiți cu serviciul hobby, ocrotiți de Providență.

Insinuarea în acest grup se face la început prin tatonări discrete, decente intimități, clovnerii istețe, vecinătăți originare, apropieri de însușiri și înclinații care atrag iar prin consolidare și întreținere devin definitive.Alimentația publică era Sistemul de penetrare iar demarajul îl constituia stabilirea unui mecanism în a tolera și digera năravurile pueril-provinciale ale „dribleorilor”.

El a înțeles, s-a conformat, a reușit!

Abandonat prematur și neașteptat, urmărit de decepțiile numite Instituțiile de ocrotire socială, a devenit și va rămâne o dovadă a reușitei și un exemplu de succes a împlinirii umane și profesionale.

Avea „mansarda” reglată și adaptată la realitate, verbu’n glas și fentă’n mers pe care și le schimba în funcție de asistență și beneficii!Eficient organizator, ceva între majordom, intendent și cămărar, nimeni nu pleca nemulțumit!

Cabotin eficient blufa în : melancolic (când își privea…. Tinerețea), agresiv (când își urmarea…. Avantajul), prudent (când simțea…. Superiorii), prețuit (când apela la…. Erudiție), decent (în compania…. Înzestraților), afectat (când versiunea Sa era….Apreciată). În elementul său în anturajul artiștilor și a fotbaliștilor deoarece aceștia nu aveau timp de irosit, nu erau năzuroși, doreau doar respect, atenție și servire în detrimentul calității și a denaturării intenționate.

Nu umbla cu plosca și nici nu ducea ștafeta (păstrând informația doar pentru El), ura visceral farfaralele care „prăduiau” Grupul (simțindu-se întotdeauna suspectat), răzbunător tainic și nedetectat împotriva celor care încercau să-i ia „scena și loja” Lui!

Spiritul fără devieri sau impresii aberante, corecte cu cine nu mergea, cu ceilalți fățarnic transmițându-le (complice🤔 ) că greșise dar era alături ei 🤫.Consecvent cu susținătorii când era impus în luptă era ferm, articulat. Marcat de suferințele din copilărie, o mare parte din El vibra înțelegere, omenie. Vorbea fără inflexiuni, ochii lipicioși, fără mirări, părea când naiv, când hâtru, când sarcastic.

Agasant cu numărul și variatele studii, apelând la grimasele de insolență îndreptate către „meseni” celebrii , pe care îi sfida, câteodată ofensăndu-i nemeritat.

Pregătire intelectuală de mare întindere, cuprinsă în instruiri și informații care contrastau puternic cu atitudinea Sa, totuși, aducându-i simpatie și înțelegere.

Dominat puternic de o trăire lăuntrică „și-a ucis proprii Săi demoni” din copilărie reinventăndu-se datorită maturizării bruște care i-a adus idei, soluții în a se dezvolta. A făcut sacrificii dar fără renunțări, emotiv sub masca generozității, darnic, parțial dezinteresat de interesele proprii, însă ascunzând abil adevăratele Sale intenții!

Loialitatea dorea să-i fie răsplătită prin elogii și competențe.

Avarii îl venerau, trăndăveau la un „popas” la Steaua de Mare, deși modest, „Tartoru’ Machiavelic”, îl cosmetizase fastuos, însă, Conștienții îl evitau, știau că în toamnă vine nota de plată în care „Comte Des Cierge de Étoile de Mer” introducea și Soarele și Nisipul și…. Marea!

Părea influent și garant în decizii, da este adevărat a avut implicații majore însă mult exagerate cum au crezut unii în implicarea Sa în F. R. F.!

Vibra la realizările Fotbaliștilor, pătimaș la melancoliile Artiștilor, conștient prin instinct și intuiție afectivă de dispozițiile și dorințele acestora.

Băi Parlament, singura diferență dintre mine și Belo e…. Înălțimea! Așa gândea, așa vorbea, așa era…. Domnul Pilă! 🙏❤️

Se asocia cu spirite superioare, plăcăndu-i climatul elitist, sesiza doritorii (…. și merituoșii) în evoluție nu inter(venea)media, lăsându-i să înțeleagă și să accepte că cercul e închis! Ajuta cât considera că îi este necesar și pe cine se putea baza în reciprocitate dacă nu-i erai folositor își lua morgă de copleșit în implicare, invocând neputințe și neajunsuri, făcându-l pe doritor să renunțe și în plus să-l și compătimescă pe „combinator” pentru efortul depus 🫣.

Se încearcă hiperbolizarea relației cu Nașu’! Exista dar mergea până…. acolo, d’acolo poate se mai mișca dar paralel, Nașu’ întotdeauna a avut al-6-lea simț care nu l-a trădat niciodată!

A fost iubit de : Sandu Voinea (a cărui inimă va sângera definitiv), Bela Kassai (pe care îl binedispunea), Tata Meche (jovialul, cerebralul D. Mihalache, singurul „rival” în ironii și persuasiuni), Viorel Păunescu ( Dl. Viorel îl privea amuzat ca p’un etern aspirant, acceptat, tolerat), Dumitru Dragomir (mereu surprins de de inventivitatea și priceperea Sa), Cornel Dinu (îl prețuia enorm, până când Procuroru’ a observat că s-au inversat „posturile” și din titular devenise rezervă), Didi Prodan (apropiere întristătoare🫣, pe 16 Noiembrie se împlinesc 7 ani de la despărțirea definitivă de Marele Oșean 🙏, cel care va fi Veșnic Pomenit iar numele Lui va rămâne etern scris în Ghidul Expediției S. U. A. ’94…. ❤️) nu-l menaja, provocându-l : Nea Pilă bine că n-ai fost fotbalist, arătai urât în șort…. venea replica „lezatului” – Didi, așa fragil și nevoiaș vezi că am ademenit și am amăgit mulți „gardieni” care se credeau „baci”, dacă nu ești lucid fotbalul „îmbată” mai rău decât alcoolul iar mintea’ți prinde aripi…. false!

Încântător personaj, amesteca dibaci întâmplări, fapte, purtând mărturisiri filozofice, câteodată bizare, construite din fraze simple, aproape sterile, cu înțelesuri doar de El știute, făcându-l interesant, apreciat, frecventabil, iubit.

Participant notoriu la agapele majore ale F. R. F., intervențiile Sale când alegorice, juste sau pitorești punctate potrivit i-au adus consacrarea. Indispensabil de la Festivitățile F. R. F. (monitorizate de virtuosul, pretențiosul, expertul în Frumos și Artă, Marele Șambelan al Curții F. R. F., care a ridicat eticheta, standardele și normele desfășurării Evenimentelor F. R. F., la rang de Ceremonial Sacrosant, rafinatul, dichisitul și plin de tact, Bela Kassai).

O să-(ne)mi lipsească!

Întruchipa :
1.Tipologia complexă a unui Om cult, discret, modest dar și complicat, efervescent în apariții, realizări și miros „înțepător”;
2.Emoția prezenței unei „figuri” care ocupa întreg spațiul vital ;
3.Descurcărețu’care cu un minim efort și implicare a creat o…. Legendă ;
4.Niciodată n-a crezut că bătrânețea o să se apropie de El și o să-l ademenească, așa pungășește și nici moartea o să-l surprindă, așa deghizată și o să-l imobilizeze, împiedicându-l să exclame : Panta Nenikikamen!

Dumnezeu să-l ierte!
Dumnezeu să-l odihnească în Pace pe Domnul Viorel Stoica zis…. PILĂ!

Autor: Vali Savadosi

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati