Târg de produse alimentare românești în curtea Ministerului Agriculturii. Ce produse vom putea cumpăra?

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2023 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. Ajunsă la a șaptea ediție  „Ziua Națională a produselor agroalimentare românești”, va fi celebrată și în curtea MADR, cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj” și al producătorilor români, în perioada 9 – 11 octombrie 2023, între 08:00-18:00, printr-o expoziție cu vânzare de produse agroalimentare românești.

Vizitatorii sunt așteptați cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene, produse atestate tradițional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă “produs montan”, produse cu denumire protejată, precum Indicație Geografică Protejată (IGP) sau Specialitate Tradițională Garantată (STG), produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificație și patiserie, legume, fructe proaspete și procesate, băuturi spirtoase și vin, miere, dulcețuri.

Cumpărând românește putem sprijini producătorii români, arătându-le respectul pentru munca și dragostea lor de țară și pământ. Avem produse bune și de calitate care merită să fie apreciate și recunoscute. Împreună vom învăța să cumpărăm românește și să iubim tot ceea ce ține de identitatea etnică și culturală a țării noastre: tradiții, obiceiuri și preparate autohtone”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Sub marca Asociației „Produs de Cluj” vor fi prezente preparate obținute de micii producători prin valorificarea materiei prime din arealul geografic al Ardealului: produse din lapte și carne, fructe uscate și proaspete, miere și produse apicole.

miere-de-albine- in scoli

Din județele Argeș, Sibiu și Tulcea vor fi expuse spre comercializare produse care au dobândit protecție europeană și reprezintă cartea de vizită a României în materie de gastronomie și păstrarea tradițiilor și valorilor europene: Magiun de prune Topoloveni (AG)- IGP din anul 2011, Telemea de Sibiu (SB) – IGP din anul 2019, Scrumbia de Dunăre afumată (TL) – IGP din anul 2018,  Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP din anul 2021, Salată tradițională cu icre de crap (TL) – Specialitate Tradițională Garantată STG din anul 2021.

Agricultura ecologică este reprezentată la târg de un producător din județul Argeș, care va aduce diverse sortimente de miere: miere de salcâm, polifloră, tei, faguri, amestec de miere cu cătină și propolis cu cătină.

Pește, palincă sau țuică din toate zonele țării

Iubitorii de pește vor putea alege dintr-o gamă largă de produse din păstrăv de la Păstrăvăria Bușteni, înregistrate ca produse montane, precum: Păstrăv Zamorean, Păstrăv zamorean Morcovit, păstrăv jăruit, Păstrăv Prăvălit și Proțăpit, Păstrăv în zamă de roșii, Tocană de păstrăv cu legume, Tocană de păstrăv jăruit cu legume, Păstrăv murărit pe zamora, Păstrăv în osâză de legume, Pate de ficat de păstrăv zamorean, Fluștuc de păstrăv-Curcubeu. De asemenea, se vor regăsi produse atestate tradițional din Tulcea de la membrii grupului aplicant RO-Pescador: Sardeluță „deltaica” marinată în ulei, Sardeluță „deltaica” marinată în ulei picant, Batog „deltaica” de crap argintiu, Batog „deltaica” de somn, Pastramă  „Deltaica” de somn.

Din județul Vâlcea, vor fi disponibile produse tradiționale atestate din categoria băuturilor spirtoase: ”Țuică Tăria lui Cătălin” și ”Rachiu din fructe Tăria lui Cătălin”, dar și băutura spirtoasă „Țuică Sordony de Horezu”, care urmează etapele înregistrării ca indicație geografică pe un sistem de calitate.

La târg vor fi prezente produse tradiționale din județul Mureș precum: Pita de casă cu cartofi – produs natural de la Boianu, Chec de casă de la Boianul, Colac cu nucă de la Boianul.

Preparate atestate tradițional din carne sub marca „Meșteșugari de Gusturi” vor fi disponibile pentru amatori: mușchi file de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboș țărănesc, tobă țărănească, cârnați măcelărești, cârnați țărănești, lebăr țărănesc.

De la târgul din curtea MADR, cei interesați vor putea achiziționa sortimente variate de dulcețuri, gemuri, sucuri și siropuri, iar legume proaspete de sezon – roșii, castraveți, ardei, varză, dovlecei, fasole, vinete- vor putea fi procurate de la o cooperativă agricolă din județul Giurgiu. Mustul, băutura specifică toamnei, nu va lipsi de la târg, alături de mere, prune, prune afumate, miez de nucă, aduse de producători din județele Dâmbovița și Vrancea.

De asemenea, la acest eveniment de toamnă vor putea fi găsite dulciuri precum cozonac, varietăți de turtă dulce, alviță și ciocolată de casă, alături de vinuri albe, roz sau roșii.

Florile de sezon aduse de membrii Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, vor încânta privirile tuturor celor care vor veni în cele trei zile la Târgul organizat cu ocazia Zilei Naționale a produselor agroalimentare românești.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati