Tichete sociale de 2.000 de lei pentru nou-născuții din Sectorul 6

Mamele vulnerabile din punct de vedere social, care au copii cu vârsta mai mică de 3 luni, au dreptul, conform OUG 113/2022, la câte un tichet social în valoare de 2.000 de lei. Acesta se acordă o singură dată pentru un singur copil și poate fi folosit la achiziționarea de produse pentru bebeluși și mămici.

 • Persoanele eligibile, care locuiesc în Sectorul 6, trebuie să depună o cerere la DGASPC Sector 6 pentru a intra în posesia banilor.

Tichetul social este pe suport electronic (card) și poate fi folosit doar pe teritoriul României. Suma de 2.000 de lei trebuie cheltuită în termen de 6 luni de la virare și doar pentru achiziționarea de articole sanitare și medicale pentru mamă și bebeluș. Acești bani oferiți de stat reprezintă venit neimpozabil și nu se iau în calcul la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie.

Categoriile de mămici care pot beneficia de tichet social

Pot depune cerere pentru acordarea tichetului de 2.000 de lei mamele care au copil în vârstă de până la 3 luni și care fac parte dintr-una din categoriile de mai jos:

 • Le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (ajutor social), acordat în baza legii 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
 • Sunt beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza legii 277/2010, republicată;
 • Se află temporar în situații critice de viață, respectiv sunt victime ale calamităților, ale violenței domestice, sunt persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin anchetă socială;
 • Nu au acte de identitate;
 • Sunt minore;
 • Sunt mame cu dizabilități, atestate prin certificat de încadrare în grad de handicap, eliberat de Comisiile de specialitate;
 • Sunt cetățeni străini sau apatrizi, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina;
 • Pentru a primi acest tip de ajutor prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, mamele trebuie să aibă domiciliul sau reședința în Sectorul 6 al Municipiului București.

Mămicile care au gemeni sau tripleți vor primi câte un tichet de 2.000 de lei pentru fiecare copil.

Documente necesare pentru acordarea sprijinului

Femeile care îndeplinesc criteriile de mai sus, trebuie să depună următoarele documente pentru a solicita tichetul social:

 • Cerere simplă sau tipizat, adresată DGASPC Sector 6. Aceasta poate fi depusă în format fizic, la sediul instituției (Aleea Istru nr. 4 B) sau pe mail (la protectiacopilului@dgaspc6.com ori office@dgaspc6.com;
 • Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul;
 • Actul de identitate al mamei sau declarație pe proprie răspundere privind identitatea sa;
 • Documente privind situația socio-familială a mamei, după caz: certificat de încadrare în grad de handicap, ordin de protecție, adeverințe de la centre specializate care să ateste situația de violență, de refugiat, de persoană dependentă etc.;
 • Declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

După depunerea dosarului, autoritățile vor efectua o anchetă socială la domiciliul mamei și vor recomanda acordarea sau nu a tichetului social. Această anchetă nu durează mult. Totuși, mămicilor li se recomandă să nu amâne depunerea dosarului până în ultimele zile înainte ca bebelușul să împlinească 3 luni. DGASPC va trebui să trimită către Prefectură listele cu beneficiarii și, potrivit legii, „la data trimiterii listelor către instituția Prefectului, copilul nu trebuie să aibă vârsta mai mare de 3 luni”.

Alte ajutoare oferite de stat pentru copii

În afară de acest tichet de 2.000 de lei pentru nou-născuți, familiile cu copii din Sectorul 6 mai pot primi două tipuri de ajutoare sociale:

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati