Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce e interzis să faci astăzi

Astăzi, în a doua zi de Crăciun, creștinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. 

Soborul Maicii Domnului se sărbătorește pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun. În această sărbătoare, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, creștinii se adună pentru a o cinsti pe Maica Domnului.

Cuvânt bisericesc, „sobor” înseamnă „adunare de oameni” şi în împrejurarea de acum reprezintă două lucruri: este o chemare către cei credincioşi, să se adune astăzi, în cinstea Maicii Domnului; adunarea cerească se uneşte cu adunarea pământească.

Soborul Maicii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria.

Potrivit crestinortodox.ro, tot astăzi, 26 decembrie, este sărbătorit și Sfântul Nicodim de la Tisman, monah și apoi egumen al mănăstirii Hilandar de la Athos.

Tradiții și obiceiuri, 26 decembrie. Ce să faci și ce să nu faci de Soborul Maicii Domnului

Conform tradiției, în a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului, nașii trebuie să-și viziteze finii pentru ca aceștia să aibă parte, în anul ce vine, de tot ce își doresc.

Pe vremuri, nașii le dăruiau finilor un colac și spuneau „De la noi mai puțin, mai mult de la Domnul”. Tot astăzi, rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se adune. 

De Soborul Maicii Domnului sunt interzise bârfele, înjurăturile și uneltirea împotriva celorlalți. În caz contrar, se spune că se vor înregistra pierderi.

Astăzi nu se spală și nu se muncește. În gospodăriile în care sunt „fete de măritat”, tradiția spune că nu se toarce și nici nu se coase. 

Fetele și băieții din unele zone rurale ale țării joacă, în această zi, pentru tinerețea lor. Se crede că ei vor fi aprigi și sănătoși în anul următor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati