USR a lansat în dezbatere publică măsura Prima Casă Verde

Deputatele USR Pollyanna Hangan (Hunedoara) şi Denisa Neagu (Bucureşti) au lansat în dezbatere publică proiectul de lege Prima Casă Verde, care prevede acordarea către cetăţenii care locuiesc la casă un credit garantat de stat şi cu dobândă subvenţionată, în limita a 10.000 de euro, pentru investiţii ce au ca scop creşterea eficienţei energetice a locuinţei şi montarea unor instalaţii de producere a energiei pentru consumul propriu.

Creditul ar urma să fie acordat pentru o perioadă de maxim 10 ani şi ar fi accesibil inclusiv familiilor în care doi adulţi câştigă salariul minim pe economie, potrivit calculelor USR. Costul creditului va fi recuperat prin preţul mai mic al facturilor.

„Estimăm că din cei 500.000 de mii de potenţiali beneficiari ai schemei de finanţare propuse prin acest proiect legislativ, aproape jumătate vor accesa fondurile pentru a deveni prosumatori. Asta înseamnă o creştere a actualului număr de prosumatori din România la aproape 300.000.

Atingerea independenţei energetice a României presupune nu numai creşterea capacităţilor mari de producţie, dar şi a celor independente, la nivelul locuinţelor individuale. Măsura „Prima Casă Verde”, prin modalitatea de creditare propusă, poate duce la creşterea numărului de prosumatori din ţara noastră”, a declarat, în deschiderea dezbaterii, Pollyanna Hangan.
„Proiectul „Prima Casă Verde” îi ajută pe români să beneficieze de noile tehnologii în materie de energie cu ajutorul unei surse de finanţare în rate şi cu dobândă subvenţionată. Subvenţionarea dobânzilor ar însemna aproape 1,45 miliarde de lei, adică puţin peste 29 milioane de euro. Iar bugetul de stat poate suporta o astfel de cheltuială.

Suma necesară subvenţionării dobânzii este infimă în comparaţie cu banii cheltuiţi de guvern pentru susţinerea schemei de plafonare a facturilor la gaze şi energie. Aproape 30 miliarde de euro era dator actualul guvern la furnizorii de gaze şi energie electrică la final de august 2022. Iată cum, prin programul „Prima Casă Verde” avem beneficii mari pentru cetăţeni, la costuri reduse pentru stat”, a declarat Denisa Neagu.

La dezbaterea „Creşterea eficienţei şi independenţei energetice prin Prima Casă Verde” au participat reprezentanţi ai Guvernului, ai mediului de afaceri şi bancar, precum şi ai societăţii civile. Aceştia au apreciat că acest instrument de finanţare este binevenit şi şi-au declarat disponibilitatea de a contribui la îmbunătăţirea lui astfel încât cetăţenii să-şi poată diminua substanţial facturile la energie.

La eveniment a participat şi Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, care a subliniat că România se află în faţa unei alegeri majore de politică energetică între un sistem de gândire bazat pe libertate şi flexibilitate şi un sistem de gândire bazat pe etatism şi socialism.

„Noi am susţinut soluţia de a lăsa mai mulţi bani la oameni din taxele pe energie în această criză, adică altceva decât colectarea de bani de la toţi cetăţenii şi distribuirea lor în mod aberant, cum se întâmplă azi”, a declarat Cristian Ghinea care a explicat ulterior, în faţa presei, de ce Guvernul nu acceptă soluţiile USR în criza energetică, care sprijină cetăţenii să producă energie pentru autoconsum.

„Românii vor mânca din cota de piaţă a companiilor de stat care produc energie”, a spus Ghinea.

Proiectul de lege prevede că, de acest credit, vor beneficia persoanele fizice care locuiesc la casă; fac dovada că deţin în proprietate exclusivă sau co-proprietate locuinţa ce se doreşte a fi eficientizată energetic; fac dovada unui raport energetic care demonstrează posibilitatea tehnică şi funcţională a creşterii gradului de eficienţă energetică a locuinţei; prezintă un proiect tehnic în vederea posibilităţii amplăsării unor sisteme de producere a energiei (putere minimă instalată de 3kW).

Statul român va asigura garanţia şi va subvenţiona dobânda pentru creditele acordate prin programul „Prima casă verde”, în baza unei scheme de finanţare risk sharing în care banca va avea garantată o parte de 90% din credit. Pentru asigurarea sustenabilităţii programului, ratele de dobândă aplicabile vor fi fixe şi vor fi stabilite nivele maxime la care pot ajunge băncile în acordarea acestor credite.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati