Vaccinul Moderna are o eficienţă de aproximativ 95% împotriva Covid, arată un studiu.
O analiză publicată luni a constatat că vaccinul are o eficiență de 94,5%, informează The Guardian.
Totodată, rezultatele cercetării arată că vaccinul este eficient atât la persoanele în vârstă, cât și la cele tinere, scrie spotmedia.ro.
Compania a declarat că nu au existat reacții adverse. Printre efectele secundare raportate s-au numărat durerea la locul unde s-a efectuat injecția la 2,7% dintre voluntarii participanți la studiu. Au mai existat: oboseala în 9,7% dintre cazuri, dureri musculare în 9% și dureri articulare în 5%.
Alții au avut dureri ușoare de cap.
Însă aceste rezultate nu au fost evaluate încă de către oameni de ştiinţă independenţi.
Peste 30.000 de oameni participă la testul clinic la scară mare – denumit faza 3 -, care a început în iulie.
Compania din Cambridge, Massachusetts, a declarat că intenționează acum să solicite autorității de reglementare din SUA autorizația de utilizare de urgență a vaccinului în următoarele săptămâni.
- Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% și va fi folosit în decembrie
- Cât va costa o doză din vaccinul anti-COVID-19 în Europa
Rezultatele studiului sunt cele mai recente vești încurajatoare care apar în efortul de a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului.
Însă vaccinul Moderna nu este așteptat să fie disponibil în afara SUA până anul viitor. Compania a anunțat că va avea 20 de milioane de doze gata de livrare în SUA înainte de sfârșitul anului 2020 și speră să producă până la 1 miliard de doze la nivel mondial anul viitor.
Vaccinul Moderna, care se bazează pe o tehnologie similară cu cea a BioNTech, urmează să fie evaluat de Autoritatea americană a medicamentului (Food and Drug Administration, FDA) pe baza unei analize finale efectuată pe 151 de cazuri de pacienți cu Covid, care vor fi urmăriți în medie mai mult de două luni.
Dacă rezultatele rămân la fel de impresionante ca cele de acum, vaccinul Moderna ar putea oferi un avantaj mult mai mare față de vaccinul Pfizer.
În timp ce vaccinul Pfizer necesită să fie păstrat la o temperatură între -70 grade C și -80 grade C pe durata transportului de la unitatea de producție la pacient, Moderna a spus că vaccinul său poate fi păstrat la temperaturi de la 2 grade C până la 8 grade C timp de 30 de zile.
Totodată, poate fi stocat timp de șase luni la -20 grade C.
Vaccinul Moderna este mai scump
AstraZeneca și Universitatea Oxford își propun să își vândă vaccinul la aproximativ 3 lire sterline doza, în timp ce vaccinurile aflate în studiu la Johnson & Johnson și cele de la Sanofi în colaborare cu GSK sunt de așteptat să coste aproximativ 8 lire sterline doza.
La Pfizer prețul ar fi de aproximativ 30 de lire sterline.