Vernisajul expoziţiei itinerante: „Barbara Klemm. Lumină şi întuneric. Fotografii din Germania”

Ambasada Germaniei la Bucureşti invită oamenii să viziteze expoziţia: „Lumină şi întuneric. Fotografii din Germania” de Barbara Klemm, care va fi expusă la Palatul Dacia-România în perioada 12 mai – 7 august 2022, în cadrul muzeului Art Safari.

Expoziţia de lucrări ale Barbarei Klemm, unul dintre cei mai importanţi fotografi germani, impresionează cu fotografii alb-negru ale Germaniei divizate şi reunificate, care au devenit „simboluri ale istoriei contemporane”. Aceasta include portrete ale unor personalităţi din politică, economie şi artă, precum şi instantanee ale unor oameni în situaţii cotidiene sau excepţionale. În plus, expoziţia este completată de fotografii exclusive realizate de Barbara Klemm în timpul călătoriilor sale prin România în anii 1972, 1973 şi 1991.

Ambasadorul Peer Gebauer: „Această expoziţie, cu fotografii impresionante din Germania şi România, reprezintă un alt punct culminant al programului nostru cultural foarte divers, cu evenimente culturale de diferite genuri, pe care vi le prezentăm în acest an în colaborare cu numeroşi parteneri români şi germani. 2022 este un an cu totul special pentru relaţiile noastre bilaterale: aniversăm 30 de ani de la încheierea Tratatului de prietenie româno-german, care stă la baza strânsei noastre prietenii şi parteneriatului nostru în Europa. Relaţiile noastre culturale strânse şi diverse reprezintă un element principal al acestui parteneriat şi îl însufleţesc.”

Barbara Klemm combină în fotografiile sale documentarea şi inspiraţia artistică din cei 40 de ani de activitate, creând astfel ceva unic în lumea presei şi a fotografiei artistice germane.

Excepţionalitatea lucrărilor sale este strâns legată de abordarea artistică a Barbarei Klemm, care nu este niciodată preocupată de expunerea oamenilor sau de crearea de senzaţii, dar pentru care cel mai important lucru este „să-ţi cunoşti punctul de vedere şi să-i rămâi fidel, şi să păstrezi întotdeauna o anumită distanţă faţă de subiect – să te desprinzi”. Fotografiile sale reflectă o imensă empatie, care, în combinaţie cu discreţia şi corectitudinea faţă de cei reprezentaţi, îi permite să redea istoria fără a accentua spectacolul în sine, ci mai degrabă efectul evenimentelor prezentate asupra celor implicaţi.

Expoziţia a fost realizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti în colaborare cu Institutul pentru Relaţii Externe (ifa) şi Art Safari cu sprijinul Goethe-Institut şi al Institutului Cultural Român.

Pentru mai multe informaţii, puteţi vizita site-ul https://www.artsafari.ro/barbara-klemm-2/

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati