Viața în București, un calvar pentru alergici: a înflorit ambrozia

0
265

A început cea mai grea perioadă din an pentru cei care suferă de alergii respiratoriiA înflorit ambrozia, planta care le face viața un calvarÎn București, polițiștii locali au găsit zeci de terenuri neîngrijite, pe care crește buruiana, scrie digi24.ro.

În locul unui gazon cu flori, lângă o stație de autobuz tronează „Măria Sa, Ambrozia”. Buruiana s-a întins peste tot, chiar și în vecinătatea Senatului României. O adevărată plantație de ambrozie a „ieșit” în fața clădirii Academiei Române.

Începe maximul de polenizare a plantei, o perioadă de chin pentru alergici.

„Sunt probleme cu respirația, ochii roșii, dificultăți la somn… În toată perioada de  vară eu trebuie să iau antihistaminice, care dau și o stare de somnolență și îmi reduc atenția, iar senzația asta de sufocare, de care nu prea scapi, e foarte neplăcută”, povestește Ana Roșioru, persoană alergică.

Diana Deleanu – medic primar alergolog, spune că anul trecut, când oamenii au început să poarte mască, a observat că nu au fost atât de multe alergii, însă atrage atenția că trebuie ținut cont și de condițiile climatice. „Anul acesta avem forme severe de alergie la polen”, spune medicul.

Dr. Deleanu atrage atenția că se poate întâmpla ca până la 80 la sută dintre pacienții cu alegeri la ambrozie să dezvolte astm bronșic.

Imunoterapia prin care poate fi înlăturată alergia durează 36 luni și costă în jur de 1.600 de lei pe an.

Amenzile sunt prea mici, consideră poliția

Boala ar putea fi evitată, dacă ambrozia ar fi înlăturată. Proprietarii de terenuri pe care crește ambrozie au primit notificări de la Poliția Locală să le curețe, iar cei care nu s-au conformat au fost avertizați.

„În Sectorul 4, de la începutul acestei campanii de identificare a terenurilor cu ambrozie, au fost identificate 57 de terenuri. Opt terenuri încă mai au ambrozie, dar proprietarii fiind avertizați deja, avem promisiunea acestora că vor duce la îndeplinire operațiunea de curățare a acestor terenuri”,  a declarat Cristian Pâslă, director la Poliția Locală Sector 4.

În Sectorul 5 au fost date 54 de avertismente, iar în Sectorul 6 – 31.

Între 16 iulie și 31 octombrie, terenurile sunt verificate a doua oară și proprietarii iresponsabili sunt sancționați. În multe cazuri, nici amenzile nu îi determină pe oameni să își îngrijească proprietățile.

„Cuantumul sancțiunii este, din punctul nostru de vedere, destul de mic, în cazul persoanelor fizice vorbim de o sancțiune de la 1.000 la 5.000 de lei, el are dreptul legal de a achita 500 de lei în 15 zile și poate are o suprafață de teren de 1 ha, unde costurile de a aduce terenul la starea de normalitate sunt cu mult mai mari decât amendă de 500 lei”, atrage atenția Daniel Rășică, director al Poliției Locale București.

Proprietarii care nu au curățat deja terenurile primesc amenzi de până la 20 de mii de lei, dacă sunt persoane juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.