Video/ Pro Infrastructura despre autostrăzile din România: „Fără parapet înseamnă moarte pe 2+1 alternativ”

0
249
Fără parapet înseamnă moarte pe 2+1 alternativ. Dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, probabil că un clip video face cât o mie de imagini pentru a ilustra fără echivoc de ce parapetul de separație de sens salvează vieți, iar lipsa lui condamnă la moarte oameni nevinovați, transmite Asociația Pro Infrastructura.
„Un cetățean ne-a trimis un filmuleț făcut cu o cameră de bord ce surprinde un șofer [inserați_adjectiv_aici] care depășește pe linia dublă continuă (hașură) pe sectorul 2+1 alternativ de pe DN2 între Sinești și Movilița. SINGURUL lucru care îi poate opri pe șoferii inconștienți este parapetul de protecție! Nu marcaj, nu stâlpișori.
Pe acest tronson de test, de la implementarea sa în 2019 și până astăzi, s-au produs doar două accidente mortale, ambele din cauza pătrunderii pe contrasens a unui vehicul: una involuntară (adormire la volan) și una voluntară (manevră teribilistă de triplare peste linia dublă continuă pe direcția cu două benzi).”
„Ambele accidente mortale ar fi fost evitate dacă exista parapet de protecție care anulează manevrele teribiliste și oprește vehiculul, evitând coliziunea frontală. Asta, și alte lucruri importante, am explicat în august într-un document trimis la CNAIR și Ministerul Transporturilor: https://bit.ly/45H56pS.
Au înțeles ceva (i)responsabilii cu siguranța rutieră din CNAIR? Nu. La dezbaterea publică din 5 septembrie am primit doar acuze, argumente tehnice false și luări la mișto pe subiectul parapetului de protecție.
Așa că rămâne cum am stabilit: noul normativ (ghid tehnic) AND 617-2023 care va reglementa implementarea sistemului 2+1 alternativ în România nu va cere expres administratorului drumului să instaleze parapet de separație de sens. Ba dimpotrivă, există o prevedere care impune lărgirea cu 2 metri a profilului dacă se dorește parapet, lucru care omoară din start soluția simplă, ieftină și foarte ușor de implementat birocratic pe DN2 între Afumați și Săbăoani și pe alte șosele.
Doctorii ingineri cu mâinile pătate de sânge care păstoresc de ani de zile destinele noastre pe rețeaua rutieră au decis dinainte, iar opiniile noastre argumentate cu studii științifice și experiența țărilor cu niveluri ridicate de siguranță rutieră nu au valoare în ochii lor.
Nu e de mirare că în vară Comisia Europeană a reconfirmat statistica neagră: România e țara din UE cu cele mai multe decese pe șosele raportate la numărul de locuitori. În aceste condiții, cu un cinism grotesc, CNAIR se laudă că a primit în cadrul Congresului Mondial al Drumurilor de la Praga premiul pentru „Cel mai bun raport național pentru siguranță rutieră”.
Dacă viața are prioritate, și nu girofarele albastre sau bizonii, parapetul de separație de sens este OBLIGATORIU pe profilul 2+1 alternativ. Asociația noastră nu va înceta să ceară adoptarea acestei soluții salvatoare și în țara noastră, folosind două benzi de 3,25 metri respectiv o bandă de 3,75 metri lățime, la fel cum există și funcționează foarte bine în vestul Europei.” spun cei din asociație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.