VIDEO/ Protest al sindicaliștilor din sănătate în fața Ministerului Finanțelor

Membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” protestează, joi, în fața Ministerului Finanțelor. Acțiunea face parte din programul de proteste prealabile organizării grevei generale.

Reprezentanţii federaţiei susţin că programul de proteste în stradă va continua în fiecare săptămână, culminând cu mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care va avea loc în Piaţa Victoriei de Ziua naţională a personalului medical (luni, 11 martie).

Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” vizează o creştere „reală” a veniturilor salariale şi „nu doar a veniturilor din salariile de bază, aşa cum arată la acest moment oferta guvernului”.

„Legitimitatea revendicărilor noastre este conformă cu aşteptările angajaţilor şi este confirmată inclusiv de datele publicate de INS (pentru luna decembrie 2023): câştigul salarial mediu pe economie – 5.079 lei, câştigul salarial mediu în Sănătate şi Asistenţă Socială – 4.669 lei. (…) În această perioadă, în care protestele noastre continuă, angajaţii din sănătate încep să descopere şi adevărata valoare a creşterilor salariale, acum fiind vizibil pe fluturaşi efectul creşterii salariilor de bază cu 5%, acordate începând cu 1 ianuarie 2024. Spre exemplu, pentru angajaţii din secţiile cu condiţiile cele mai grele de muncă, cum ar fi UPU, ATI, Bloc operator, valoarea creşterii veniturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2024 este situată între 2% şi 2,5%”, susţin cei de la Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

În opinia sindicaliştilor, „refuzul Guvernului de a-şi îndeplini obligaţiile legale”, prin nerespectarea termenului de 10 zile până la care trebuia să publice pe site-ul propriu Notificarea FSSR privind intenţia de declanşare a grevei arată „frica” de a negocia doar cu reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Printre revendicările federaţiei se numără creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024, acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati