Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat joi că au fost găsite soluţii pentru a scoate Elcen din insolvenţă.
Potrivit ministrului, Elcen a depus proiecte pentru modernizarea centralelor Progresul, CET Vest şi Sud din Capitală, prin Fondul de Modernizare, proiecte în valoare de 370 milioane euro.
În acest fel vor creşte eficienţa de exploatare şi cea energetică de la 50%, cât este în prezent, la 97-98% scrie news.ro.
„Am avut o discuţie punctuală pe încălzirea municipiului Bucureşti. Am avut o discuţie foarte serioasă şi aplicată împreună cu conducerea Elcen, secretar de stat cu domnul Dan Drăgan care se ocupă de Fondul de Modernizare şi doamna Nicolaescu. Am discutat problema Elcen, problema încălzirii municipiului Bucureşti, problema reţelelor de termoficare primare şi secundare. Evident găsim soluţii la nivelul Ministerului Economiei.
Ieri am anunţat într-o conferinţă de presă iminenta ieşire din insolvenţă a companiei deţinute de minister, Elcen. Se va întâmpla acest lucru. Astăzi am discutat la Minister, ne-am uitat pe proiectele depuse pe Fondul de modernizare.
Elcen a depus trei proiecte pentru modernizarea şi creşterea randamentului centralelor Progresul, CET Vest şi Sud. Per total vorbim de 370 milioane euro proiecte care vor fi finanţate, prin Fondul de Modernizare, începând cu anul viitor. Vorbim despre o creştere a eficienţei energetice şi o creştere a eficienţei în exploatare de la undeva 50% acum spre 97-98%, după modernizare.
Popescu: Investiţie de 58 milioane euro pentru a construi un CET nou în Capitală
Practic vorbim inclusiv de o scădere a preţului la gigacalorie, crescând această eficienţă. Vorbim de echilibrarea sistemului de încălzire în Bucureşti, pentru că în momentul de faţă pompăm din CET Sud ca să ajungem în nordul Bucureştiului.
Acolo există un dezechilibru şi avem un alt proiect pe care altă companie a noastră, SAPE, îl face pe amplasamentul vechii termocentrale CET Titan. Acolo vorbim de o investiţie de 58 milioane euro pentru a construi un CET nou, cu acelaşi randament de 50 de megawaţi, şi când vom finaliza acest investiţii putem spune că sistemul de încălzire al municipiului Bucureşti este cu cogenerare de înaltă eficienţă şi asigură securitatea energetică a Bucureştiului, prin producerea de energie electrică, pe inelul Bucureştiului, cât şi securitatea termică, prin asigurarea agentului termic în Capitală”, a declarat Virgil Popescu, la finalul întâlnirii de lucru cu premierul Ludovic Orban şi primarul general al Capitalei Nicuşor Dan, şi reprezentanţii ELCEN, pe tema furnizării energiei termice în Bucureşti.
În ceea ce privește proiectele Elcen finanţate prin Fondul de modernizare, Ludovic Orban a declarat că aceste finanţări nu vor fi doar pentru Bucureşti, ci vor fi pentru toată ţara.
„De exemplu, pentru Elcen, prin cele 3 proiecte, se va produce energie termică în cogenerare, în cele 3 CET-uri. Aceste finanţări nu vor fi doar pentru Bucureşti, ci vor fi pentru toată ţara. Această resursă e extrem de importantă pentru că poate fi folosită să finanţare un domeniu care nu a beneficiat de investiţiile necesare în 30 de ani şi anume producţia de energie termică care să alimenteze în Bucureşti şi marile oraşe.
Foarte multe resurse publice sunt alocate pentru a finanţa într-un fel lipsa de eficienţă a acestor sisteme. Tot aceşti bani vor fi utilizaţi în cadrul unor proceduri de selecţii transparente, pe baza unor criterii care vor fi stabilite de Guvern, evident ţinând cont de toate exigenţele la nivel european.
Mă bucur enorm că în Bucureşti, împreună cu un primar general serios, care este hotărât să fie în parteneriat cu Guvernul, vom putea să generăm cu adevărat capacitate a producţiei de enegie termică şi electrică şi care să permită, refăcând şi reţeaua de distribuţie să putem să furnizăm energia termică la un preţ mult mai mic. Cu cât sunt pierderile mai mici şi din clădiri, vom avea şi un proiect pentru reabilitare termică, putem să creştem rapid eficienţa termică şi să oferim servicii de calitate”, a conchis premierul.